SARAJEVO

Obilježen Svjetski dan zaštite okoliša: Uređena Aleja ambasadora

Akcija pošumljavanja i uređenja Aleje ambasadora

Piše: E. Abazović

4.6.2021

Podizanje svijesti o okolišu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Uposlenici Fonda za zaštitu okoliša FBiH, načelu sa direktorom Fuadom Čibukčićem (SBB) pridružili su se akciji obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša 5. juna pod sloganom "Ecosystem restoration - Reimagine, Recreate, Restore". 

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša u fokus stavlja revitalizaciju degradiranih ekosistema čime povećavamo njihovu korist za društvo i biološku raznolikost. Ovim povodom, organizirano je uređenje Aleje ambasadora u Sarajevu.

Podizanje javne svijesti

Od svog prvog obilježavanja 1974. godine do danas, Svjetski dan zaštite okoliša za cilj ima podizanje javne svijesti o ekološkim problemima poput zagađenja mora i kopna, gubitka biodiverziteta i zemljišta, klimatskih promjena, neodržive potrošnje i krivolova. 

U obilježavanju ovog dana sudjeluju nevladine organizacije, lokalne zajednice, vlade, privrednici i poznate osobe iz više od 143 države svijeta.

Pozivaju se pojedinci, skupine, vlade, firme i organizacije svih vrsta da uzmu učešće u globalnom pokretu s ciljem sprječavanja, zaustavljanja i poništavanja degradacije ekosistema, te osiguravanja održive budućnosti za sve.

Naš okoliš, naša budućnost, budimo odgovorni

Neophodno je uložiti dosta truda i napora kako bi se umanjio gubitak biološke raznolikosti, koji će u suprotnom dovesti do izumiranja biljnih i životinjskih vrsta. Za postizanje ciljeva neophodni su zdravi ekosistemi, a njihovo obnavljanje predstavlja ogroman izazov.

- Čast mi je što su danas uposlenici Fonda i uposlenici Kantonalnog zaštićenog područja u akciji pošumljavanja i uređenja Aleje Ambasadora i što su svojim praktičnim činom doprinijeli očuvanju okoliša i životne sredine. Ovaj praktični doprinos je samo jedan u nizu od preko 1.300 projekata koje Fond za zaštitu okoliša finansira ili je finansirao u Federaciji. Ovo je nesebičan čin gdje smo mi svoj radni dan iz kancelarije prenijeli na teren. Ujedno je to i druženje sa građanima KS. Ovo je dio naše tradicije, jer mi to praktikujemo i kada nije Svjetski dan okoliša - kazao je Fuad Čibukčić.

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH želi Vam sretan Svjetski dan zaštite okoliša.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.