SARAJEVO

Obilježen Svjetski dan zaštite okoliša: Uređena Aleja ambasadora

Akcija pošumljavanja i uređenja Aleje ambasadora

E. Abazović

Uposlenici Fonda za zaštitu okoliša FBiH, načelu sa direktorom Fuadom Čibukčićem (SBB) pridružili su se akciji obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša 5. juna pod sloganom "Ecosystem restoration - Reimagine, Recreate, Restore". 

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša u fokus stavlja revitalizaciju degradiranih ekosistema čime povećavamo njihovu korist za društvo i biološku raznolikost. Ovim povodom, organizirano je uređenje Aleje ambasadora u Sarajevu.

Podizanje javne svijesti

Od svog prvog obilježavanja 1974. godine do danas, Svjetski dan zaštite okoliša za cilj ima podizanje javne svijesti o ekološkim problemima poput zagađenja mora i kopna, gubitka biodiverziteta i zemljišta, klimatskih promjena, neodržive potrošnje i krivolova. 

U obilježavanju ovog dana sudjeluju nevladine organizacije, lokalne zajednice, vlade, privrednici i poznate osobe iz više od 143 države svijeta.

Pozivaju se pojedinci, skupine, vlade, firme i organizacije svih vrsta da uzmu učešće u globalnom pokretu s ciljem sprječavanja, zaustavljanja i poništavanja degradacije ekosistema, te osiguravanja održive budućnosti za sve.

Naš okoliš, naša budućnost, budimo odgovorni

Neophodno je uložiti dosta truda i napora kako bi se umanjio gubitak biološke raznolikosti, koji će u suprotnom dovesti do izumiranja biljnih i životinjskih vrsta. Za postizanje ciljeva neophodni su zdravi ekosistemi, a njihovo obnavljanje predstavlja ogroman izazov.

- Čast mi je što su danas uposlenici Fonda i uposlenici Kantonalnog zaštićenog područja u akciji pošumljavanja i uređenja Aleje Ambasadora i što su svojim praktičnim činom doprinijeli očuvanju okoliša i životne sredine. Ovaj praktični doprinos je samo jedan u nizu od preko 1.300 projekata koje Fond za zaštitu okoliša finansira ili je finansirao u Federaciji. Ovo je nesebičan čin gdje smo mi svoj radni dan iz kancelarije prenijeli na teren. Ujedno je to i druženje sa građanima KS. Ovo je dio naše tradicije, jer mi to praktikujemo i kada nije Svjetski dan okoliša - kazao je Fuad Čibukčić.

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH želi Vam sretan Svjetski dan zaštite okoliša.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na