AFERA RESPIRATORI

Kučukovićeva poruka Ganibegoviću: Hoću da mi je savjest čista, pacijenti umiru na respiratorima koje ste nabavili, prenesite premijeru

Agencija za lijekove, odnosno njihovi inspektori također su utvrdili da su respiratori skladišteni u šatoru i držani su na paletama bez kontrole temperature i drugih parametara

Piše: Admir Aljimi

4.6.2021

Optuženi s advokatima napuštaju Sud BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori".

Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Miličević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“.

Tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić nastavili su s dokaznim postupkom, a tokom ročišta uložili su niz materijalnih dokaza, među kojima su bili ugovori o kupovini spornih respiratora te međusobna inkriminirajuča komunikacija između optuženih.

Hukeljić je prezentirao dokument iz FUCZ-a kojim želi dokazati da u ovoj instinutiji nije postojalo stručno tijelo koje bi evauliralo kvalitetu medicinske opreme koja je naručena. Među dokazima su se našli su izvodi iz banaka koji potvrđuju novčane transakcije za kupovinu respiratora. Sudu je prezentirana i faktura na 10,5 miliona KM od 14. jula prošle godine na kojoj je navedeno da je plaćanje izvršeno avansno. 

Agencija za lijekove, odnosno njihovi inspektori također su utvrdili da su respiratori skladišteni u šatoru i držani su na paletama bez kontrole temperature i drugih parametara, a utvrdili su da je vozač FUCZ-a respiratore s aerodroma preuzeo bez ikakve propratne dokumentacije.Inspektori su također utvrdili da šator FUCZ "nema status carinskog skladišta". U tom šatoru prema izvještaju inspektora nije bila osigurana rasvjeta niti oprema za čuvanje osjetljive medicinske opreme.  

Tužilac je prikazao i SMS komunikaciju između Hasana Ganibegovića bivšeg sekretara Vlade FBiH i izvjesnog Edvina Kučukovića koji je jedan od posrednika za nabavku medicinske opreme.

Ta poruka glasi: "Molim Vas proslijedite ovo do premijera. Hoću da mi je savjest čista u ovim teškim vremenima. Čuvajte se respiratora koje ste nabavili. Pacijenti umiru na tim respiratorima jer im dolazi do rupture pluća. Ovakve Vam mogu nabaviti hiljadu komada po cijeni od 9.000 dolara - napisao je Kučuković.

Ganibegović je ovaj SMS proslijedio Novaliću na viber.

Sudu je prodočena komunikacija putem poruka Fikreta Hodžića te Dušana Nešića i Kristijana Marića s kojima pregovara o kupovini respiratora. Radi se o povrednicima za nabavku medicinske opreme iz Crne Gore i Hrvatske. Prikazan je i whatsup razgovor između Kristiana Marića i Sanje Lekić u kojem je napisano da bi Hodžić nakon "kupovine 100 respiratora, nabavio još 300".

Odbrane su ulagale prigovore na prezentiranje ove kumnikacije, jer se prema njihovom stavu radi o nezakonitom dokazu zbog toga što poruke nisu izdvojene na zakonit način te su "samo zalijepljene na word dokument". 

Također, tužilac Hukeljić naveo je da u vrijeme potpisivanja ugovora o kupovini respiratora ni "Srebrena malina" ni FUCZ nisu bili upisani u registar veletrgovaca medicinskom opremom, stoga te aparate zakonski nisu mogli nabaviti. 

Na prošlom ročištu održanom 19. maja tužilac Mirza Hukeljić uložio je materijalne dokaze, među kojima je bio i ugovor od 3. aprila 2020. godine o kupovini 100 respiratora između "Srebrene maline" i Federalne uprave civilne zaštite u vrijednosti od 10,5 miliona KM. Riječ je o respiratorima HCVE 003 koji nikada nisu kupljeni.

Nastavak suđenja zakazan je za 16.juni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.