RESPIRATORSKA MAFIJA

Pogledajte video s ročišta u Sudu BiH: Novalić je znao da „malina“ respiratori ubijaju pacijente

Molim Vas proslijedite ovo do premijera, jer pacijenti umiru na tim respiratorima zato što im dolazi do rupture pluća, napisao je u poruci Kučuković

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

4.6.2021

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori".

Osim Novalića, optuženi su i suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“ te  ministrica finansija FBiH Jelka Miličević. 


10,5 miliona KM plaćeno avansno

Tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić nastavili su s dokaznim postupkom, a tokom ročišta uložili su niz materijalnih dokaza.

Hukeljić je prezentirao dokument iz FUCZ-a kojim želi dokazati da u ovoj instituciji nije postojalo stručno tijelo koje bi evauliralo kvalitetu medicinske opreme. Među dokazima su se našli su izvodi iz banaka koji potvrđuju novčane transakcije za kupovinu respiratora. Sudu je prezentirana i faktura na 10,5 miliona KM od 14. jula prošle godine na kojoj je navedeno da je plaćanje izvršeno avansno.


Tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić. Avaz

Agencija za lijekove, odnosno njihovi inspektori također su utvrdili da su respiratori skladišteni u šatoru i držani su na paletama bez kontrole temperature i drugih parametara, a utvrdili su da je vozač FUCZ-a respiratore s aerodroma preuzeo bez ikakve propratne dokumentacije.

Inspektori su također utvrdili da šator FUCZ "nema status carinskog skladišta". U tom šatoru prema izvještaju inspektora nije bila osigurana rasvjeta niti oprema za čuvanje osjetljive medicinske opreme.

Tužilac je prikazao i SMS komunikaciju između Hasana Ganibegovića bivšeg sekretara Vlade FBiH i izvjesnog Edvina Kučukovića koji je jedan od posrednika za nabavku medicinske opreme.

Ta poruka glasi: - Molim Vas proslijedite ovo do premijera. Hoću da mi je savjest čista u ovim teškim vremenima. Čuvajte se respiratora koje ste nabavili. Pacijenti umiru na tim respiratorima jer im dolazi do rupture pluća. Ovakve Vam mogu nabaviti hiljadu komada po cijeni od 9.000 dolara - napisao je Kučuković.


Hodžić htio kupiti još 300 respiratora

Ganibegović je ovaj SMS proslijedio Novaliću na viber.

Sudu je prodočena komunikacija putem poruka Fikreta Hodžića te Dušana Nešića i Kristijana Marića s kojima pregovara o kupovini respiratora. Radi se o posrednicima za nabavku medicinske opreme iz Crne Gore i Hrvatske. Prikazan je i whatsup razgovor između Kristiana Marića i Sanje Lekić u kojem je napisano da bi Hodžić nakon "kupovine 100 respiratora, nabavio još 300".


Solak "nidokle" s uvidom u predmet

Inače, odbrane su se tokom ročišta žalile da im Tužilaštvo BiH ne dostavlja sve dokaze. Tužioci su kazali da su im u svakom momentu dostupni za uvid u predmet te da nikada tako nešto nisu odbili.

Solakova braniteljica Marsela Bajramović kazala je da je njen klijent suspendovan i da ima vremena da ide u tužilaštvo na uvid, ali da mu je to dozvoljeno jednom sedmično te da je „nidokle s tim“.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.