STARO SARAJEVO

U stari vakat dolazili brojni akrobati: Ulica dobila ime po pehlivanu

Za pehlivane najinteresantnija bila nekadašnja Čemaluša, kada se žica za hod akrobata vezala s jedne na drugu stranu ulice

Piše: Mufid Garibija

6.6.2021

Ulica Pehlivanuša. ARHIV

Svjedoci smo da su prije nekoliko dana u Sarajevu poznati sarajevski neboderi UNITIC na Marindvoru, poznatiji kao “Momo i Uzeir”, čiji je projektant Ivan Štraus, a koji imaju po 25 spratova, spojeni sajlom s jednog do drugog vrha nebodera.



Specifičan način

Sajla je služila da preko nje na specifičan način prohoda akrobata bez balansirajuće letve po imenu Jaan Roose iz Estonije, poznat po tome što je dobitnik više svjetskih nagrada za hodanje po žici, a jedinstven s dva salta unazad. I ranije su u Sarajevo dolazili akrobati zvani pehlivani koje su građani u ta stara vremena s čuđenjem rado gledali i pribojavali se da ne padnu prilikom izvođenja akrobacija.

Za pehlivane je u taj vakat najinteresantnija bila Titova ulica, nekadašnja Čemaluša, kada se žica za hod akrobata vezala s jedne na drugu stranu ulice.

Koliko su pehlivani, u prijevodu oni koji spretno hodaju po žici, to jest akrobati, bili interesantni, govori i činjenica da u Sarajevu iznad Muzičke škole još postoji ulica Pehlivanuša, koja je jedno vrijeme nosila naziv Vuka Karadžića, a dobila je ime baš po pehlivanu koji je tu živio, a bio izuzetno poznat po svojim akrobatskim atrakcijama, od kojih je zarađivao novac, ali i dostigao veliku popularnost.

Ona je nastala u drugoj polovini 16. stoljeća, kada se u tom dijelu formirala mahala Hadži Osmana, koji je bio i osnivač i vakif mesdžida u tom dijelu, a uskoro se i sam mesdžid prozva pehlivnuša, po imenu ulice.

Poznata emisija

Drago nam bi što smo i mi svjedoci akrobacija hodanja po žici na zgradama“Momo i Uzeir”, koje su dobile imena po radiohumorističnoj emisiji glumaca Rejhana Demirdžića, koji je glumio Uzeira, i Rudija Alvadža, koji je glumio Momu.

I danas nam je poznat čuveni dijalog kad Momo kaže “svašta”, a Uzeir odgovori “jašta”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.