PAD BROJA ZARAŽENIH

Drive-in punkt Vrbanja radit će za cijeli KS, ostali se zatvaraju

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno sedam osoba od testiranih 428, nije bilo preminulih

Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 29 PCR uzoraka. Anadolija

A. J.

6.6.2021

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno sedam osoba od testiranih 428. Od Covid infekcije se oporavilo devet osoba. Tokom jučerašnjeg dana od posljedica Covid-19 infekcije nije bilo preminulih osoba, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo

Od pomenutog broja novozaraženih četiri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 36 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 16, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 20 pacijenata. Na sreću, na respiratoru nije niti jedan pacijent, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama.


Prosječan broj zaraženih proteklih sedam dana je osam

U protekla 24 sata pet osoba je otpušteno sa hospitalizacije. Kanton Sarajevo danas bilježi 216 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.157 osoba.


Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.513 osoba zaraženih koronavirusom i 51.016 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.


U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 61 pacijent, dva su transportovana u Opću bolnicu i dva na KCUS.


Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 29 PCR uzoraka. Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama izvršeno 200 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 91 poziv, a obavljen je i 121 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.


Podsjećaju i da su iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo obavijestili sve građane sa simptomima na koronavirus da će od ponedjeljka, 7. juna, moći ići na pregled u Covid-ambulante na dvije lokacije svaki dan u periodu od 7:30 - 20:00 sati, i to u:


- Covid-ambulanta Saraj Polje koja će pokrivati pet općina - Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidžu, Hadžiće i Trnovo


- Covid-ambulanta Centar koja će pokrivati četiri općine - Centar, Stari Grad, Vogošću i Ilijaš.


Drive-in punkt Vrbanjaza testiranje na koronu radit će za cijeli Kanton Sarajevo od 8 do 18 sati svaki dan, dok će se ostali drive-in punktovi zatvoriti. Punktovi za testiranje pri organizacionim jedinicama će nastaviti raditi, kao i do sada, u prvoj smjeni.

Sutra nastavak vakcinacije u Zetri

Saopćili su da će porodični ljekari primati pozive za vakcinaciju svih građana koji se ne mogu prijaviti putem Viber-aplikacije, kao i da će spiskove sa njihovim imenima dostavljati svakog petka.

- Kada stignu vakcine, prema prioritetima, sve osobe sa tih spiskova će dobiti obavještenje o terminima za svoju vakcinaciju - naglasili su iz JU Dom zdravlja KS.

U Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba bit će nastavljena u ponedjeljak, 07. juna ove godine. Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.