GENERAL O PRESUDI

Sefer Halilović za "Avaz" : Na ovom svijetu ne postoji kazna koja bi bila adekvatna onome što je učinio Ratko Mladić

Šta očekivati, nego da se doživotna kazna potvrdi, broj općina proširi i da to bude de facto tako, kaže Halilović

M. Aščić

Halilović: Potvrditi presudu

Foto: Avaz


Sefer Halilović, penzionisani general, ratni načelnik Glavnog štaba i prvi komandant Armije RBiH, rekao je danas za "Avazov" portal da očekuje da Međunarodni sud za ratne zločine potvrdi doživotnu kaznu zatvora zločincu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, ali da mu se presudi i za genocid u osam drugih općina u Bosni i Hercegovini.

Mladić je 2017. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

  • Mladić: Čeka se drugostepena presuda

    Mladić: Čeka se drugostepena presuda

    Foto: Haški tribunal


No, Tužilaštvo je zatražilo da se proglasi krivim i za genocid u još pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Foči, Kotor-Varoši i Vlasenici.

 - Šta očekivati, nego da se doživotna kazna potvrdi, broj općina proširi i da to bude de facto tako. Osim toga, ja mislim da na ovom svijetu ne postoji kazna koja bi bila adekvatna onome što je učinio Mladić, ali i zločinac Radovan Karadžić. Ali mislim da će Mladić sada proći jednako kao i Karadžić. Ista ih sudbina očekuje i on će završiti isto kao Karadžić. Ali, ponavljam, važno je da se kazna proširi i na osam drugih općina - kaže Halilović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na