ZBIRKA BROD U PLANINI

Dženan Skelić i njegova poezija uvršteni među najbolje zeničke pjesnike: Ovo je znak pripadanja gradu

Tužno je kod nas da se vjera počela miješati u visoko obrazovanje, kazao je Skelić

Dženan Skelić. Arhiv

Piše: N. Aj.

6.6.2021

Poezija Dženana Skelić, inače profesora psihologe, našle su se među djelima zeničkih pjesnika u zbirci pod naslovom "Brod u planini" (Pjesničke razglednice iz Zenice).

Priređivač i redaktor je Željko Grahovac, a period obuhvaćen izborom je 50 posljednjih godina.

Posljednjih 50 godina

Ja sam jedan od autora koje je Željko Grahovac odabrao, jedan od kritičara književnosti BiH. On je birao najbolje pjesnike koje je Zenica imala u posljednjih 50 godina. Što se mene tiče, meni ovo znači puno jer sam ja profesor psihologije i nemam mnogo dodirnih tačaka s književnošću. Posebno mi je drago što sam s jedne strane dobio takvo priznanje, a s druge strane jer ja nisam rođeni Zeničanin, već sam neko ko je došao sa strane. Biti svrstan u zeničke pjesnike na neki način je znak pripadanja gradu, što je za mene jako važna stvar - kazao je Skelić za "Avaz".

On je inače iz Doboja, dok su mu roditelji iz Dervetne.

Oduzimanje identiteta

Jedna od uvrštenih poezija jeste ona pod naslovom "Oduzimanje identiteta" o kojoj Skelić kaže da je nastala pošto je na političkoj i akademskoj sceni neka vrsta crne ovce te da je imao raznoraznih situacija. Borio se, kako je istakao, za psihologiju kao struku i profesiju.

Proglasili su me kao nekoga ko nije dobar Bošnjak, neprijateljem islama i slično. Pjesma govori o mješanju vjere u nauku. I to je ono što je tužno kod nas, a to je da se vjera počela miješati u visoko obrazovanje. Htio sam da ostavim trag u vremenu tom pjesmom. Mislim da je to posao pjesnika da svjedoči o nekom vremenu i pravi zapis o njemu i o ljudima, književnici generalno, ne samo pjesnici - kazao je Skelić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.