LIDER HDZ-A BIH

Čović: Za HDZ je prihvatljiv izbor članova Predsjedništva BiH u Parlamentu, ali Izetbegović nije dodao jedan detalj

Morat ćemo usaglasiti da mandati pripadaju strankama, rekao je Čović

Piše: A. Jamaković

7.6.2021

Čović: Mislim da ćemo imati oko većine stvari usaglašen stav. Screenshot

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je nakon današnjeg sastanka s delegacijom SNSD-a u Banjoj Luci da su potvrdili zavidan nivo usaglašenosti stavova oko vitalnih pitanja za BiH.

- Posebna je tema bila naš evropski put, koji za sebe veže sve prioritete o kojima smo do sada pričali, primarno ili najvitalnija je Izborni zakon BiH. Zajednički stav ove dvije opcije, legitimni predstavnici bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda kroz federalnu strukturu izbora i za Dom naroda i za Predsjedništvo trebaju nam takvo nešto omogućiti. Neizborna je godina i to je šansa za sve nas. Uz to sve mogu ići i druge aktivnosti - rekao je Čović.

Kazao je da su politički odnosi u BiH krajnje složeni zbog čega su pojačali saradnju te dogovorili predstavnike koji će usaglašavati većinu stvari koji će ići u parlamentarnu proceduru kao i u Vijeću ministara, kako bi imali što manje problema u raspravama.

Dodao je da je zajednički stav da je Centralna izborna komisija nelegitimna.

- Morat ćemo usaglasiti da mandati pripadaju strankama. Mislim da ćemo imati oko većine stvari usaglašen stav - rekao je Čović.

Na pitanje novinara da li je za ostanak visokog predstavnika, rekao je da BiH ne može ići ka kandidatskom statusu, a imati određeni oblik protektorata, kao što je OHR.

- Pozdravio sam dolazak gospodina Šmita, očekujem da on napravi tu tranziciju našeg prelaska u kandidatski status - rekao je Čović.

Kazao je da su imali obavezu sa SDA i predstavnicima EU i SAD da sjedu i dogovore Predsjedništvo i Dom naroda pa da krenu s paketom drugih reformi.

- Ja i dalje očekujem, pisali smo i danas gospodinu Satleru i gospodinu Nelsonu, očekujem prije 17., a to je datum kada smo potpisali sporazume o Mostaru i o izbornom zakonu u Mostaru lani, da do tog trenutka napravimo taj dogovor, inače razgovora više, bilateralnih, sa SDA na ovu temu neće biti. Mi smo razgovore iscrpili i trebamo preći u drugu fazu. Nadam se da ćemo sa SDA u ovom mjesecu, odnosno svjedocima našeg dogovora usuglasiti, i da onda krenemo zajednički razgovarati. Jasno nam je da to mora doći u parlament - rekao je Čović.

Na pitanje da li je za HDZ prihvatljiv izbor članova Predsjedništva BiH u Parlamentu, Čović je rekao da jeste.

- Samo kolega Izetbegović nije dodao detalj da je vrlo jasan stav SNSD-a o izravnom izboru predstavnika iz RS. Onda ćemo imati asimetriju. Međutim taj modalitet nije realan kod bošnjačke strane - rekao je Čović. 

Kazao je da smatra da rješenja imaju na stolu i da novih modaliteta nema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.