ZA PRIORITETNE GRUPE

Hrvatska donirala 30.000 vakcina BiH, Božinović poručio: Odlučni smo da pomognemo susjedima

Sveučilišnoj klinici u Mostaru će pripasti 15.000 doza

Davor Božinović i Ankica Gudeljević. Ministarstvo civilnih poslova BiH

A. K.

7.6.2021

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Davor Božinović primio je danas u službenu posjetu ministricu civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević povodom donacije vakcina protiv koronavirusa našoj zemlji.

Gudeljević je na početku sastanka izjavila da je sretna jer može prisustvovati primopredaji doniranih vakcina Vlade Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini.

- Svjesni smo činjenice koliko je, na početku, bilo teško dobiti potrebne doze vakcina u situaciji kad je koronavirus poharao čitav svijet. Hrvatska je, također, osjetila koliko je bilo teško doći do vakcina, a mi u Bosni i Hercegovini osjetili smo to još snažnije. Stoga smo, suočeni s mogućnošću da nećemo moći samostalno dobiti potrebne doze, prošle godine potpisali ugovor s Globalnom alijansom za cjepljenje (GAVI) i pristupili COVAX mehanizmu koji je tada obećavao jednak pristup vakcinama svim zemljama, bez obzira koliko moćne ili bogate bile. Nažalost, Bosna i Hercegovina je prve doze dobila tek u martu, u odnosu na zemlje u našem susjedstvu. Ova gesta koju je iskazala Vlada Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i u ovim teškim vremenima donirala 30 hiljada doza vakcina za potrebe vakcinisanja prioritetnih skupina stanovništva Bosne i Hercegovine je veoma značajna - izjavila je ministrica Gudeljević, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.


Raspodjela vakcina

Vakcine će biti raspoređene tako što će 15 hiljada doza biti donirano Sveučilišnoj klinici u Mostaru, a ostalih 15 hiljada doza raspodijelit će se na ostatak stanovništva Bosne i Hercegovine.

- Ovom gestom želimo iskazati odlučnost i spremnost da pomognemo, prije svega susjedima, kako bi cijeli ovaj proces borbe protiv koronavirusa bio što uspješniji. Kad govorimo o borbi protiv koronavirusa, niti jedna zemlja nema taj luksuz da se bori sama, jer radi se o globalnoj pandemiji. Učinkovita provedba vakcinisanja je zapravo jedini izlaz iz epidemije. Raduje me da su naše kolege u Bosni i Hercegovini prepoznali važnost i odgovornost u smislu osiguravanja dostupnosti vakcina svojim državljanima. Također, raduje me da su uspostavljeni mehanizmi kojima se dolazi do vakcina i nadam se da će sve više vakcina dolaziti u Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje regije jer to nam je svima u interesu - objasnio je ministar Božinović.

Kroz Mehanizme Evropske unije Republika Hrvatska, zajedno s ostalim državama članicama, predstavlja značajne donatore vakcina kroz sistem COVAX-a. Obaveza koja je preuzeta na globalnoj razini iznosi 2,2 milijarde vakcina tokom 2021. godine, od kojih bi nešto više od milijardu i 300 miliona doza trebalo bi biti raspoređeno među 92 zemlje svijeta koje imaju niži ili srednji prosječan dohodak po glavi stanovnika.Dodatne doze

Na zadnjem Euvropskom vijeću donesena je ad hoc odluka o dodatnih 100 miliona doza koje će Evropska unija osigurati zemljama u svom susjedstvu.

- Kroz cijelu krizu sa koronavirusom pokazujemo visoku razinu solidarnosti s našim susjedstvom, kao što je i Hrvatska osjetila solidarnost drugih zemalja. Moramo jedni drugima pomagati, bilo kroz podizanje kvalitete zbrinjavanja stanovnika u bolnicama kao što je slučaj u Bosni i Hercegovini, prije svega Sveučilišnoj bolnici u Mostaru, bilo kroz sve one donacije koje su bile vezane uz zaštitnu opremu, koje u početku nije bilo - istaknuo je ministar Božinović.

- Ovim putem želim još jednom zahvaliti Vladi Republike Hrvatske i svima onima koji su dali svoj doprinos da se realizira ova donacija. Ona je od velikog značaja za sve koji žive u Bosni i Hercegovini. Ovo je dokaz našeg prijateljskog odnosa, a Republika Hrvatska je pokazala da vodi računa i brine o svojim susjedima - zaključila je ministrica Gudeljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.