ANKETA

Pitali smo građane Sarajeva šta očekuju od presude Mladiću: Ne jedna, nego tri doživotne

Haški tribunal sutra izriče pravosnažnu presudu balkanskom krvniku

Ratko Mladić. ARHIV

Piše: L. Memčić - M. Begović

7.6.2021

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove izriče sutra pravosnažnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Mladić je 2017. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na tu presudu žalili su se odbrana i tužilaštvo. Odbrana zahtijeva oslobađajuću presudu, a tužilaštvo smatra da je vijeće pogriješilo kada je Mladića oslobodilo optužbe za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina.

Ekipa portala Avaz.ba razgovarala je sa građanima Sarajeva o tome šta očekuju od sutrašnje presude.

- Kod nas je sve moguće pa i da mu ublaže kaznu i ponište prvostepenu presudu. Ako ima pravde trebaju mu dati tri doživotne, a ne jednu za to što je uradio. Gdje živimo i kako nas tretiraju, Bog zna šta će se desiti – rekao je Hajrudin Dervišević.


Hajrudin Dervišević. AVAZ

Ima i onih koji sumnjaju u pravdu Haškog tribunala.

- Mogu ja misliti šta hoću, ali šta će se desiti sutra desit će se. Moje mišljenje ne utječe na to šta će se desiti. Šta bih ja volio je potpuno nebitno. Gledam da sam neutralan, ni ne podržavam, ni ne osuđujem. Takve stvari me i ne zanimaju - smatra Sanel Fejzić.


Sanel Fejzić. AVAZ

Doživotna robija je jedina kazna, kazao nam je Edin Zulfović.


Edin Zulfović. AVAZ

- Trebali bi da potvrde prvostepenu presudu. Ako ima pravde osudit će ga na doživotnu. Znamo svi ko je i šta je Ratko Mladić – zaključuje Zulfović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.