PRENOSIMO

Njemački mediji o Ratku Mladiću: Dao naređenje da se puca na žene i djecu, nikad nije pokazao kajanje

On je porodice žrtava gledao podrugljivo, prijeteći im gestikulacijama i mimikom, kazao je Bramerc

Ratko Mladić. Arhiv

Deutsche Welle

8.6.2021

Njemačka štampa donosi intervju sa glavnim tužiocem Serž Bramercom (Serge Brammertz) koji kaže da je presuda Ratku Mladiću posebno važna zbog žrtava. On ukazuje i kako se prekraja historija, a revizionizam postaje “sve bestidniji”.

Glavnom tužiocu Sergeu Brammertzu je konačna presuda Ratku Mladiću, četvrt stoljeća nakon okončanja rata, posebno važna zbog žrtava. Novinaru lista Süddeutsche Zeitung on je pojasnio kako je Sarajevo bilo gađano sa okolnih brda a da je general Mladić, koji je imao komandu nad onima koji su gađali grad, dao naređenje da se ciljano puca na žene i djecu, prenosi DW.

- Jedna svjedokinja je pred Sudom ispričala kako je bila pogođena prilikom kupovine. Metak je prošao kroz njen kuk i ubio malo dijete koje je vodila za ruku. Za te roditelje kao i za mnoge druge, to nije kraj - rekao je Bramerc.

Na pitanje smatra li da je Mladić to radio iz ubjeđenja ili je naprosto bio sadista koji je dobio svoju priliku, glavni tužilac je ukazao na momenat kada je glavni zapovjednik Vojske RS dijelio slatkiše djeci u Srebrenici.

- Muslimanima je govorio da predaju oružje i da im se ništa neće desiti, da bi kratko nakon toga naredio njihova smaknuća.

Bramerc kaže i kako je Mladić na sebe gledao kao na „oficira koji ispunjava naređenja” i kako je za njega važilo pravilo po kojem „cilj opravdava sredstvo”.


Otvoreno falsifikovanje historije

- On je porodice žrtava gledao podrugljivo, prijeteći im gestikulacijama i mimikom. Suočili smo ga sa 167 svjedoka, to su bili hrabri ljudi. Nikada nije pokazao kajanje ili barem razumijevanje prema njima - kazao je. 

Bramerc navodi kako su se tokom suđenja mnogi počinioci pa i Mladić „sujetno uzdizali” iznad drugih i kako je jedan od razloga za velike probleme u bivšoj Jugoslaviji to što mnogi političari-nacionalisti nakon svakog ovakvog izricanja presude govore: „To je presuda protiv svih nas!”

Kada je u pitanju pomirenje, Brammerc smatra da je najveći problem polarizacija i navodi prošlosedmičnu izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika da je “sve laž” i da “nije ubijeno 8.000 muškaraca i dječaka” u Srebrenici.

On ističe kako postoje još hiljade počinilaca, koji bi zbog ubistava i silovanja trebali biti izvedeni pred sud.

- Smatram to apsolutno neprihvatljivim. To je otvoreno falsifikovanje historije. Mislim da tu mora doći do strožije reakcije međunarodne zajednice - rekao kje.

Pojasnio je o kako se negiranje holokausta dijelom veoma strogo kažnjava u Evropi i da međunarodna zajednica to ne smije tek tako prihvatati. Ukazao je i da se historijski revizionizam s godinama ne smanjuje. 

- On postaje sve bestidniji, ako mu se odlučno ne suprotstavi - upozorava.

Na pitanje novinara da li mržnja ponovo raste, Bramerc navodi kako se manipuliše i novim generacijama. Navodi primjer bh. entiteta Republika Srpska u kojoj je osnovana nova Ekspertska komisija koja na osnovu „falsifikovanih naučnih saznanja etablira iskrivljenu sliku ratova na Balkanu”. Zato su, kako kaže, „naše presude i naše arhive jako važne kao i naše izvođenje dokaza po strogim i fer-pravilima”. Ističe kako je do sada u Hagu prikupljeno devet miliona dokumenata.


Blkanski koljač

Dodaje i kako postoje još hiljade počinilaca, koji bi zbog ubistava i silovanja trebali biti izvedeni pred sud. Ističe kako su mnogi, pa čak i oni koji su već osuđeni u BiH, pobjegli u Srbiju ili Hrvatsku kao i da ih od te zemlje ne isporučuju. Tamošnja tužilaštva bi trebala reagovati ali to se dešava u malom broju slučajeva.

- To je nepodnošljiva situacija. Aktivno se pokušava prekrojiti historija. Zato su naše arhive toliko važne - naglašava.

Sudija Alfons Orije je Mladićeve zločini okarakterisao najgnusnijim od svih koje je svijet do sada vidio.

Kölner Stadtanzeiger u članku pod nazivom „Balkanski koljač” donosi cijelu pozadinu hapšenja Mladića i između ostalog piše: 

- Kada je uhapšen Karadžić, nije bilo traga Mladiću. Tek 26. maja 2011. je tada jedan od najtraženijih zločinaca na svijetu a u međuvremenu oboljeli čovjek, nakon ogromnog pritiska iz SAD i Brisela, uhapšen na jednom imanju na sjeveru Srbije. Sud u Beogradu je 27. maja dao dozvolu za njegovo isporučenje u Hag. Kada je ta infomacija objavljena, hiljade ljudi izašlo na ulice u Beogradu, kako bi demonstrirali protiv izručenja Mladića. Slavili su ga kao nacionalnog heroja - piše ovaj kelnski list.

Podsjeća i kako je Mladić stalno ponavljao kako je nevin, nazivao tužilaštvo odvratnim a da se suđenje stalno moralo prekidati zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. 22. novembra 2017. proglašen je krivim i osuđen na doživotnu robiju. Prema riječima sudije Alfonsa Orija (Alphons Orie) njegovi zločini su najgnusniji od svih koje je svijet do sada vidio”, piše Kölner Stadtanzeiger.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.