KULTURNO NASLIJEĐE

Kakav primjer nemara: Bagerom uništili nekropolu stećaka kod Donjeg Vakufa

To je još jedan u nizu primjera koliko ne brinemo o vlastitom kulturno-historijskom naslijeđu

Piše: E. T.

8.6.2021

Uništili stećke. Bugojno danas

Tokom rekonstrukcije pravoslavne crkve devastirana je nekropola Trebanovac Šatare, uz magistralni put Travnik - Donji Vakuf, a stećci su s građevinskim materijalom završili poput otpada pored puta, piše portal Bugojno danas. 


Razbacani spomenici

To je još jedan u nizu primjera koliko ne brinemo o vlastitom kulturno-historijskom naslijeđu.

Spomenici koji više od pet stoljeća svjedoče o postojanju života na ovim prostorima, sada su razbacani. Bez adekvatnog nadzora struke, prilikom izvođenja građevinskih radova izmješteni su sa svojih lokacija i završili u građevinskom otpadu.


Ko je kriv. Bugojno danas

- Radi se o registrovanom arheološkom lokalitetu Trebanovac, odnosno nekropoli stećaka koja sadrži 27 nadgrobnih spomenika u vidu ploča i sanduka. Zavičajni muzej Travnik će, iako nije nadležan za taj dio kantona, pokrenuti inicijativu prema Kantonalnom zavodu za zaštitu spomenika u Bugojnu da se obustave radovi i da se preduzmu dalje mjere na zaštiti - kaže Ajla Sejfuli, arheologinja JU Zavičajni muzej Travnik.


Stećci često završe u temeljima. Bugojno danas

Nekropola je definitivno, što se tiče samih stećaka, devastirana.


Da li tu postoji neka baština. Bugojno danas

- Upitno je sada prisustvo grobova, da li tu postoje ukopi, šta je bilo s njima, da li je tu neko već iskopavao. To nije jedini slučaj. Niži nivoi vlasti, koji su zaduženi za to, bez ikakvih traženja arheoloških istraživanja, upućivanja u to da li tu postoji neka baština, izdaju građevinske dozvole bez problema - ističe prof. dr. Adnan Kaljanac, voditelj Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.


Predstavnici pravoslavne crkve tvrde da se ne radi o devastaciji. Bugojno danas

Za razliku od arheologa, predstavnici pravoslavne crkve tvrde da se ne radi o devastaciji nego o zaštiti naslijeđa o kome ionako sistem ne vodi računa.

- Naša je namjera da to bude park koji će na tom putu Donji Vakuf - Travnik biti mjesto gdje će moći da se stane i da se prošeta i da se uživa u čarima naše istorije - navodi protojerej Miladin Samardžić, paroh jajački.


Završe u temeljima

I dok nadležni za njihovu zaštitu šute, a koordinacija institucija na različitim nivoima ne postoji, ne čudi činjenica da stećci nerijetko završe u temeljima građevinskih objekata, pa i u smeću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.