PROBLEMI U RAJU

Dodikov pakleni plan: Cvijanović treba dati ostavku na poziciju predsjednice RS

Rejtinzi, koje provodi agencija za istraživanje, koju je unajmio SNSD, pokazuju da SNSD tone kao kamen, kaže Vasković

Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Agencije

A. K.

8.6.2021

Slobodan Vasković u svom blogu navodi da je Milorad Dodik, predsjedavajući predsjedništva BiH i lider SNSD-a, u razornoj panici zbog gubitka vlasti koja mu slijedi na općim izborima 2022. godine.

- Rejtinzi, koje provodi agencija za istraživanje, koju je unajmio SNSD, pokazuju da SNSD tone kao kamen, a SDS i PDP rastu.


Razmatra opcije

SDS i PDP već su u zbiru pretekli SNSD, kojeg, kako stvari stoje, čeka sumorna opoziciona pozicija. Kako je do izbora još duže od godinu dana, Dodik, u panici, razmatra sve opcije ne bi li zaustavio pad. Najveći problem mu je što je njegov lični rejting u dramatičnom padu, a tendencije ukazuju da će on preći u fazu slobodnog pada i potpunog raspada - kaže Vasković.

Dodik uopšte ne sumnja da će njega i njegovog kandidata (za člana Predsjedništva BiH) na sljedećim redovnim opštim izborima zbrisati kandidati opozicije Jelena Trivić (u trci za predsjednika RS) i Milan Miličević (u borbi za Predsjedništvo BiH), smatra Vasković.

Osim toga, on tvrdi i da je Dodik svjestan da se njegov kraj nazire te da, bez kompleksnih i kvalitetnih analiza, izbacuje razna rješenja koja bi ga mogla spasti od sigurnog poraza u oktobru iduće godine.


Ucjene i prijetnje

Posljednji u nizu Dodikovih konfuznih planova za opstanak na sceni, koji on već provodi u djelo, je uklanjanje Željke Cvijanovićsa pozicije predsjednika RS.

Na taj način bi se, njenom ostavkom, otvorio prostor za izbor novog predsjednika RS (koji se moraju održati u roku ne kraćem od 90 dana), a Dodik bi se prijavio na taj “konkurs”, vjerujući da će na njemu pobijediti.

Da bi ostvario svoj naum, Dodik već pritišće Cvijanovićku da podnese ostavku, a istovremeno je njegovi igrači, poput Mileta Radišića, ucjenjuju da ode, prijeteći da će u javnost pustiti snimke i dokaze koji svjedoče o teškim kriminalnim radnjama članova njene porodice i na taj način je prisiliti da odstupi.

Prema Vaskovićevim navodima, Dragan Lukač, čije su aspiracije na poziciju predsjednika RS već poznate još od 2017., sigurno neće sjediti skrštenih ruku na najnoviji Dodikov atak na njega. Lukač zna da bi eventualna realizacija Dodikove mračne "šok-terapije" u završnici značila njegovu smjenu i kraj snova o funkciji predsjednika RS, jer bi došlo do formiraja nove Vlade RS u kojoj za njega ne bi bilo mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.