REAKCIJE

Magazinović: Važno je da imamo ulicu Srđana Aleksića i da je odbranimo od SDA

Kada sam prije 14 godina u Skupštini KS predložio da Srđan Aleksić dobije ulicu vjerovao sam da će biti jednoglasno, bilo je i tada onih koji su dovodili u pitanje njegov herojski čin

Saša Magazinović. AVAZ

Piše: A. Ovčina

8.6.2021

Državni parlamentarac Saša Magazinović (SDP) reagirao je na skandalozne izjave vijećnika SDA u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo Tajiba Delalića koji je zatražio brisanje imena ulice u ovoj općini nazvane po Srđanu Aleksiću.

- Kada sam prije 14 godina u Skupštini Kantona Sarajevo predložio da Srđan Aleksić dobije ulicu vjerovao sam da će biti jednoglasno. Nažalost, bilo je i tada onih koji su dovodili u pitanje njegov herojski čin. Važno je da imamo ulicu Srđana Aleksića i da je odbranimo - od SDA - napisao je Magazinović na Facebooku.


Prijedlog Zaključka Skupštine Kantona Sarajevo. PRINTSCREEN

Delalić je na sjednici kazao da je dobio pismo u kojem se tvrdi da je Aleksić nastradao u pokušaju vojne policije da zaplijeni njegovu tekstilnu robu kojom je trgovao jedan Bošnjak, a ne kako se dosad pričalo da je umro braneći Bošnjake.

Prema onome što je iznio na sjednici, došli su pripadnici Vojne policije RS i pokušali zaplijeniti robu. Iz susjedne kafane dotrčao je Srđan Aleksić i pokušao se otimati za pantalone, u tom natezanju se srušio, udario glavom od trotoar, pao u komu te nakon nekoliko dana umro. To su tvrdnje Safeta Ćerimagića, protjeranog Bošnjaka iz Trebinja, koji sada živi u Švedskoj, naveo je on.

Delalić je dodao i kako mnogi trebinjski Bošnjaci mogu potvrditi da su prvu četničku kokardu vidjeli upravo na Srđanu Aleksiću i da ju je on nosio u vrijeme najgoreg terora prema Bošnjacima ovog hercegovačkog grada.

Podsjetimo, 21. januara 1993. godine grupa pripadnika Vojske RS je legitimirala osobe na trebinjskom trgu. Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimiranih osoba musliman Alen Glavović, počeli su ga maltretirati i tući. Tada je Srđan priskočio u pomoć Glavoviću, a četverica vojnika su, umjesto istog, kundacima pušaka pretukli Aleksića. On je od zadobijenih povreda pao u komu, te nakon šest dana preminuo.


Tajib Delalić. ARHIV

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Ulica Velikih drveta u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana po njemu.

U obrazloženju je navedeno: „Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih junačkih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla.“


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.