PRIJE KONAČNE ODLUKE

Advokatica Vidović: Pravo i pravda će biti zadovoljeni u konačnoj presudi Mladiću

Prva faza je baza zločina, a druga je odgovornost optuženog, a za najodgovornije je utvrđena baza zločina, kaže Vidović

Vidović: Presuda ne može biti izmjenjena u bitnim djelovima. N1

Ad. A. / N1

8.6.2021

Vasvija Vidović, advokatica koja je godinama bila uključena u rad Tribunala u Hagu kazala je za da vjeruje da će pravo i pravda biti zadovoljeni u konačnoj presudi Ratku Mladiću.

-Nadam se da hoće. Ne mogu da vjerujem da ona može biti izmijenjena u bitnim dijelovima - istaknula je Vidović, za N1.

Advokatica Vidović je pojasnila da se utvrđivanje odgovornosti za ovako teška i kompleksna kriivčna djela odvija u dvije faze.

-Prva faza je baza zločina, a druga je odgovornost optuženog. Za najodgovornije je utvrđena baza zločina. Veliki broj činjenica je preuzet kao utvrđen. Time je lakše provedeno suđenje, nego na samom početku. Žalbeno vijeće pred sobom ima presudu kojom je utvrđeno činjenično stanje, ima dvije žalbe. Jedna tužilaštva, drugo odbrane. Ono razmatra žalbene naloge sa pravnog aspekta. Ta dva postupka nisu ista, ne preispituje se svaka utvrđena činjenica, nego se utvrđuju greške koje pri primjeni prava imaju odraza na pravni zaključak presude - pojasnila je Vidović.

Tužilaštvo se žalilo na presudu za genocid, dok se Mladićeva odbrana žalila po svim tačkama.

- Prije svega u odnosu na odgovornost za udruženi zločinački poduhvat, i za druge udružene poduhvate, njih četiri. Žalili su se na niz procesnih provreda, gdje dominira proširenje optužnice - zaključila je Vidović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.