TUZLA

Nana Fata Orlović smještena u bolnicu

Primljena je zbog problema sa plućima koje je imala i ranije

Nana Fata je smještena na odjel za plućne bolesti UKC Tuzla. Arhiva

H. J. I.

8.6.2021

Nana Fata Orlović zbog pogoršanog zdravstvenog stanja hospitalizirana je na Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla. 

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdila glasnogovornica UKC-a Ersija Aščerić-Mujedinović, Fata Orlović je primljena u bolnicu zbog problema s plućima koje je imala i ranije.

- Smještena je na Odjel za plućne bolesti. Trenutno se prati njeno stanje - kazala je Aščerić-Mujedinović.

Navela je i da je Orlović posljednjih dana imala težak period i želi se odmoriti.

- Veliko je interesovanje za nanu Fatu. Njoj je sada potreban mir - dodala je Aščerić-Mujedinović.

Prema nezvanilnim informacijama, Fata Orlović je proteklih noći, nakon što je u njenom dvorištu u Konjević-Polju srušena nelagalno sagrađena crkva, bila izložena provokacijama.

- Više pijanih osoba dolazilo je pred kuću Fate Orlović, pjevali su četničke pjesme i ljubili zemlju gdje je bila srušena crkva - kazao je izvor za Tuzlanski.ba, dodajući da je Orlović sve to potreslo zbog čega joj se dodatno narušilo zdravstveno stanje.

Borba za uklanjanje pravoslavne crkve koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, trajala je dvije decenije.

Uklanjanje bespravno sagrađenog objekta počelo je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu 1. oktobra 2019. kojom je naloženo državi Bosni i Hercegovini da ispoštuje ranije odluke o uklanjanju crkve – odluke CRPC-a iz 1999. godine i Ministarstva za izbjeglice iz 2001. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.