AVAZ NA LICU MJESTA

Pogledajte kako je presuda Ratku Mladiću dočekana u Potočarima, među bijelim nišanima

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana

Piše: Alen Bajramović

8.6.2021

Ratni zločinac Ratko Mladić osuđen je danas na doživotnu robiju. Njemu je u Hagu izrečena pravosnažna presuda. Čitanje presude trajalo je otprilike sat vremena. Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.

Reporter "Dnevnog avaza" Alen Bajramović", pratio je izricanje presude u Potočarima sa članovima porodica ubijenih Bošnjaka. 

Podsjetimo, žalbeno vijeće odbilo je žalbu Tužilaštva kad je riječ o genocidu u pet bh. općina iz 1992. godine.Govoreći o žalbi koju je uložilo Tužilaštvo Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, sutkinja Nijamabe je rekla da Tužilaštvo tvrdi da je pogriješeno kada je zaključeno da zajednica bosanskih muslimana ne čine znatan dio grupe, govoreći o genocidu za 1992. godinu.Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje dvoje sudije, konstatuje da Tužilaštvo nije pogriješilo u svojoj tvrdnji.Žalbeno vijeće je odbilo ovaj dio žalbe Tužilaštva.

Iako je postojao zločin, nije postojala namjera za izvršenje genocida, stoji u saopćenju konačne presude koje se odnosi na tačku optužnice broj 1, prema kojoj je Mladić bio optužen za genocid u općinama Prijedor, Ključ, Sanski Most, Foča, Vlasenica i Kotor-Varoš.

Pogledajte kako je dočekana presuda u Potočarima, među bijelim nišanima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.