KAVALEK O PRESUDI MLADIĆU

Pravda za žrtve i preživjele ključna je za izgradnju trajnog mira

Naše misli su sa preživjelima i sa porodicama svih žrtava ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti, poručila je Kavalek

Kavalek: Zatvara se važno poglavlje u ostvarenju pravde za preživjele. Arhiv

Fena

8.6.2021

Današnjom presudom zatvara se važno poglavlje u ostvarenju pravde za preživjele i žrtve ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti počinjenih u BiH, rekla je šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec).


Poštivanje vladavine prava


Ona je istakla da ova presuda predstavlja jedan od ključnih koraka u utvrđivanju odgovornosti počinitelja ovih djela.

- Pravda za žrtve i preživjele je ključna za izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini i za poštivanje vladavine prava. Naše misli su sa preživjelima i sa porodicama svih žrtava ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti. Predsjedništvo BiH je, povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, podsjetilo na obavezu da saosjećamo sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana, te obavezu da iskažemo poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata - istakla je.


Ketlin Kavalek. Arhiv

Naglasila je da Misija poziva sve u Bosni i Hercegovini da djeluju u pravcu promoviranja mira i pomirenja, da pokažu saosjećanje sa žrtvama i preživjelima tako što će poštovati presude međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija i uzdržati se od retorike podjela i uvreda.

Podsjetila je da krivična odgovornost predstavlja odgovornost pojedinca za počinjeno krivično djelo te poziva sve da se uzdrže od tumačenja presude kao usmjerene protiv bilo kojeg naroda.


Pozitivan korak naprijed

- Iako Misija smatra da je današnja presuda pozitivan korak naprijed, činjenica je da za mnoge zločine počinjene za vrijeme oružanog sukoba još niko nije odgovarao. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nastavlja da pruža podršku pravosuđu BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH u skladu s Revidiranom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, kao i sa međunarodno priznatim standardima pravičnog suđenja - zaključila je Kavalek, saopćeno je iz OSCE-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.