REAKCIJE

Lagumdžija o presudi Mladiću: Potvrđena presuda zločinačkom projektu mračne proslošti

Nakon sudnice, u kojoj se polako privodi kraju i zaklapa knjiga Haškog tribunala “Zločin i Kazna”, valja nam otvoriti knjigu “Pomirenje i Prosperitet” , kaže Lagumdžija

Lagumdžija: Mukotrpno se došlo do presude. Arhiva

Ad. A. / N1

8.6.2021

Sud u Hagu je pokazao da je, kao i sama demokratija, daleko od savršenog ali, na žalost, ni boljeg ni pravednijeg na ovom i ovakvom svijetu nema, kazao je univerzitetski profesor i bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija danas nakon što je Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

-Presude u Hagu nisu sve što nam treba za budućnost u pravdi, pomirenju i prosperitetu ali bez njih nije moguće krenuti naprijed. Ipak, danas je potvrđena presuda jednom zločinačkom projektu mračne proslošti koji je po cijenu genocida nastojao da stvara ekskluzivna i segregirana društva u kojima nema mjesta ni za koga ko je drugačiji od “izabranih” ljudi - naveo je Lagumdžija.

Ova presuda je, dodao je Lagumdžija, “jasna poruka za budućnost da će završiti kao Mladić, Karadžić i njima slični, svi oni koji se usude “čistiti” narode i religije, te rasturati države i društva zajedničkih vrijednosti kao što je Bosna i Hercegovina”.

-Nakon sudnice, u kojoj se polako privodi kraju i zaklapa knjiga Haškog tribunala “Zločin i Kazna”, valja nam otvoriti knjigu “Pomirenje i Prosperitet” koja se može ispisivati samo kroz okretanje budućnosti i strpljivu izgradnju društva zajedničkih vrijednosti-rekao je Lagumdžija.

Kako kaže sud historije i sud u Hagu, dodaje, su donijeli jasne presude.

-Dugotrajno i mukotrpno se dolazilo do ovakve, i sličnih, presuda. Pred nama je još zahtijevniji i duži put sudskih presuda ka učionicama i drugim institucijama. Na to nas obavezuje istina i pravda kao uslov pomirenja i prosperiteta u zajedničkoj budućnosti. Po ko zna koji put trebamo ponoviti da su gubitnici svi oni koji se nakon ovoga ne budu suočavali sa istinom i ne shvataju da svi trebamo osuditi svakog zločinca bez obzira u ime koga i čega je činio zločine. Da se ne ponovi nikome - zaključuje Lagumdžija.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.