REAKCIJE NA PRESUDU

Sabina Halilović-Džafić, majka troje djece: Mladić mi je pobio cijelu porodicu, kazna je stigla zločinca

Majku Hibu granata je ubila '92. godine, otac Salko i braća Sabit i Said ubijeni u srebreničkom džehenemu 11. jula '95.

Sabina Halilović-Džafić. Avaz

H.Čalić

8.6.2021

Kazna je stigla zločinca Mladića. On će do kraja života ostati iza rešeteka. On je pobio svu moju porodicu. Majka Hiba je 92. godine poginula od njegove granate, moj otac Salko i braća Sabit i Said, nakon 11.jula 1995. godine, kada je počeo lov i likvidacija Bošnjaka koji su danima, sedmicama, mjesecima tumarali i bježali šumama ka slobodnoj teritoriji, nisu dočekali slobodu. Ubijeni su zvjerski, po naređenju zločinca Mladića. Zločinca koji je obećao da se nikome ništa neće desiti, a pobio je više od 8 hiljada ljudi, izjavila je za "Avaz" Sabina Halilović-Džafić.

Svako dijete je neko vodio za ruku

Sabini su ubili majku, kada je bila djevojčica, ubili oca i braću. Ona je u konvoju spasa došla na slobodne teritorije u selo Babići kod Gračanice.

Svako dijete je neko vodio za ruku, samo Sabinu nije imao ko. A onda je u zgradu gdje su bile smještene izbjeglice iz Srebrenice, stigao čika Ađul Barjaktarević, humanista, ljudina i sa suprugom je uzeo pod svoje skute djevojčicu, kojoj je zamijenio biološke roditelje.

A Sabina je zavoljela njih. Puno puta se, kad je odrasla pitala za svoju majku, za oca, za braću. Zločinac Ratko Mladić, nije im dao da žive svoji na svome.

Očekivala sam ovakvu presudu

Sabina je po zanimanju profesorica razredne nastave, udata je, majka trojice sinova. U Potočarima je ukopala pronađene kosti braće Sabita i Saida, naredne godine planira ukopati tri kosti lobanje oca Salke. Da se smire njihove duše, da im može učiti Fatihu. Nikada nije govorila o osveti, pa ni danas.

- Ono što se desilo u Srebrenici, genocid, likvidacije nedužnih ljudi, ne možemo zaboraviti. Kako da zaboravim kad mi je sve pobijeno. Bog mi je danas dao porodicu, djecu. Zahvalna sam Ađulu Barjaktareviću, drugom ocu i njegovoj supruzi. Očekivala sam ovakvu presudu Mladiću, sve drugo bi bila nepravda. Za nas žrtve genoocida, kojima je sve pobijeno, Mladić je zločinac koji će završiti tamo gdje je završio i Karadžić, iza rešetaka, dokraja života. Pa, neka razmišlja što pobi svu moju porodicu - kazala je Sabina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.