LIDER SDP-A

Nikšić: Cilj vojnog i političkog vrha RS-a bio je da istrijebi jedan narod

Vjerujem da je ova presuda pobjeda civilizacijskog karaktera, istakao Nikšić

Nermin Nikšić. Avaz

Fu. M.

8.6.2021

Presuda Ratku Mladiću, tačnije, potvrda prvostepene presude, potvrda je ranije izrečenih presuda u istom sudu o genocidnom karakteru ratovanja protiv Bosne i Hercegovine. Sada je nedvosmisleno jasno da je cilj vojnog i političkog vrha RS-a bio da istrijebi jedan narod, bar u dijelovima BiH u kojima su bili vlast, poručio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

- Mladić, kao glavnokomandujući, znao je za zločine i učestvovao je u njihovom planiranju i izvršenju. Time je potvrđen hijerarhijski ustroj zločina, što ga čini planiranim, masovnim zločinom protiv čovječnosti. Iako nije praksa komentirati presude, nego ih provoditi, možemo govoriti o posljedicama presude, kao i očitim vezama ključnih ljudi VRS sa političkim vrhom u činjenju zločina.

To znači da više ne bi smjelo doći do negiranja genocida, što za sobom povlači i što hitniju potrebu za donošenjem Zakona o zabrani negiranja genocida. Vjerujem da je ova presuda pobjeda civilizacijskog karaktera, jer je neovisni sud donio barem djelić pravde za žrtve, a pred političke elite koje relativiziraju zločin postavio ultimatum da krenu u proces suočavanja sa prošlošću i traženjem modela priznavanja zločina, ali i zaokreta u politici po uzoru na Njemačku nakon sloma nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Nadamo se da ćemo u nekom trenutku, u bližoj ili daljoj prošlosti, na osnovu ovakvih presuda, dobiti Vilija Branta unutar političkih struktura Srbije i entiteta RS-a, koji će se jasno i nedvosmisleno pokloniti žrtvama onih koji su svojim djelima opteretili jedan čitav narod, poručio je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.