LIDER SDP-A

Nikšić: Cilj vojnog i političkog vrha RS-a bio je da istrijebi jedan narod

Vjerujem da je ova presuda pobjeda civilizacijskog karaktera, istakao Nikšić

Fu. M.

Nermin Nikšić

Foto: Avaz


Presuda Ratku Mladiću, tačnije, potvrda prvostepene presude, potvrda je ranije izrečenih presuda u istom sudu o genocidnom karakteru ratovanja protiv Bosne i Hercegovine. Sada je nedvosmisleno jasno da je cilj vojnog i političkog vrha RS-a bio da istrijebi jedan narod, bar u dijelovima BiH u kojima su bili vlast, poručio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

- Mladić, kao glavnokomandujući, znao je za zločine i učestvovao je u njihovom planiranju i izvršenju. Time je potvrđen hijerarhijski ustroj zločina, što ga čini planiranim, masovnim zločinom protiv čovječnosti. Iako nije praksa komentirati presude, nego ih provoditi, možemo govoriti o posljedicama presude, kao i očitim vezama ključnih ljudi VRS sa političkim vrhom u činjenju zločina.

To znači da više ne bi smjelo doći do negiranja genocida, što za sobom povlači i što hitniju potrebu za donošenjem Zakona o zabrani negiranja genocida. Vjerujem da je ova presuda pobjeda civilizacijskog karaktera, jer je neovisni sud donio barem djelić pravde za žrtve, a pred političke elite koje relativiziraju zločin postavio ultimatum da krenu u proces suočavanja sa prošlošću i traženjem modela priznavanja zločina, ali i zaokreta u politici po uzoru na Njemačku nakon sloma nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Nadamo se da ćemo u nekom trenutku, u bližoj ili daljoj prošlosti, na osnovu ovakvih presuda, dobiti Vilija Branta unutar političkih struktura Srbije i entiteta RS-a, koji će se jasno i nedvosmisleno pokloniti žrtvama onih koji su svojim djelima opteretili jedan čitav narod, poručio je Nikšić.

Više o temi Nermin Nikšić

PARLAMENT BIH
Do kada će Osmica raditi bez nadzora
DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Bez vakcina nema spasa
NA VRH

Podijeli članak na