SRBIJA

Supruga zločinca Ratka Mladića u suzama: Uvijek bi našao neki način da mi pokloni cvijet

Podsjetimo, zločinac Mladić je 22. novembra 2017. proglašen krivim za deset od 11 tačaka optužnice

Bosiljka Mladić: Bio je pažljiv. Novosti.rs

Piše: E. T. / Novosti.rs

8.6.2021

Bosiljka Mladić, supruga zločinca Ratka Mladića koji je danas oravosnažno osuđen na doživotnu robiju, dala je intervju srbijanskim Novostima.

- Mislim da je on čovjek za neko drugo društvo, pravednije i humanije. Uvijek je isticao rad i samo rad. Tako je i stigao od potporučnika do generala, uz mene, uz našu djecu. Uvijek bi našao neki način da mi pokloni cvijet ili zamoli čuvara u pritvorskoj jedinici da ubere neki cvijet i da mi ga donese.

Uvijek je bio jako pažljiv, i prema meni i prema djeci. Kaže, kad čujem tebe i djecu, ja sam sretan čovjek - ispričala je, između ostalog, Bosiljka Mladić. 

Podsjetimo, zločinac Mladić je 22. novembra 2017. proglašen krivim za deset od 11 tačaka optužnice.

Konačna presuda u ovom predmetu izrečena je nakon gotovo 26 godina od podizanja optužnice protiv Ratka Mladića u Haškom tribunalu (ICTY), te utvrđena odgovornost jednog od ključnih aktera rata u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi, te protjerano više od dva miliona stanovnika Bosne i Hercegovine.

Sudsko vijeće u prvostepenom postupku odlučilo je da Mladić nije kriv po tački broj 1, odnosno za genocid u šest bh. općina i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Vijeće je odlučilo da je Mladić kriv kao učesnik raznih udruženih zločinačkih poduhvata.

Između ostalog i po tačkama genocid, progon, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacija, nehumano djelo prisilnog premještanja, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.