PRENOSIMO

Dodik pokušao spriječiti obraćanje ambasadora Alkalaja u Vijeću sigurnosti UN-a

Pismo napisano na zaglavlju Predsjedništva Bosne i Hercegovine nosi datum 7 juni 2021., a Dodik se poziva na svoj kapacitet Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

E. T. / VOA

Dodik pisao Svenu Jurgesonu

Foto: Avaz


Glas Amerike u posjedu je pisma koje je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio predsjedavajućem Vijeću sigurnosti UN-a, tražeći da se ne dozvoli obraćanje BH ambasadora pri UN-u Svena Alkalaja Vijeću, a u povodu konačne presude Ratku Mladiću.

Pismo napisano na zaglavlju Predsjedništva Bosne i Hercegovine nosi datum 7 juni 2021., a Dodik se poziva na svoj kapacitet Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

  • Pismo koje je Dodik poslao u Vijeće sigurnosti UN-a

    Pismo koje je Dodik poslao u Vijeće sigurnosti UN-a

    Foto: VOA


U pismu Estoncu Svenu Jurgesonu predsjedavajućem Vijeća sigurnosti, Dodik traži da se predstavniku Bosne i Hercegovinu pri UN-u Svenu Alkalaju ne dozvoli da se povodom presude Ratku Mladiću obrati Vijeću sigurnosti UN-a.

U pismu kao razlog Dodik navodi navodne "specifične restrikcije u domaćim, (BH) zakonima" koje se odnose na kompetencije stalnog predstavnika BiH pri UN-u.

Zasijedanje Vijeća sigurnosti UN-a je u toku.

U reakciji na konačnu presudu Ratku Mladiću u kojoj mu je potvrđena kazna doživotnog zatvora zbog genocida, terora i zločina protiv čovječnosti, Milorad Dodik je pred BH medijima relativizirao presudu i zločine tvrdeći da se radi o "anti-srpskom sudu".

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na