SJEDNICA

Sven Alkalaj na Vijeću sigurnosti prozvao Srbiju zbog zločinca Đukića

Postoje oni koji glorificiraju ratne zločine, i koji negiraju genocid naročito je to slučaj sa Mladićem koji je danas osuđen za genocid i najteže oblike zločine protiv čovječnosti

Sven Alkalaj: Postoje oni koji glorificiraju ratne zločine. Screenshot

Piše: E. T.

8.6.2021

Sven Alkalaj, ambasador Bosne i Hercegovine pri Vijeću sigurnosti UN-a večeras je na sjednici ovog tijela kazao da je presudom Ratku Mladiću završeno jedno od najgorih poglavlja u historiji BiH. 

- Postoje oni koji glorificiraju ratne zločine, i koji negiraju genocid naročito je to slučaj sa Mladićem koji je danas osuđen za genocid i najteže oblike zločine protiv čovječnosti. Današnja presuda pokazuje da neće uspjeti pokušaj da se ponovo piše historija. Preostaju posljedice onoga što je on učinio, ali pravda je pobijedila i iz toga razloga je BiH jedna velika država - kazao je ambasador Alkalaj. 

Pozdravio je napredak u radu Mehanizma. 

- Pozdravljamo napore i na završetku rada na preostalim predmetima bez obzira na male resurse.  Pandemija je usporila rad Tužilaštava u BiH. Ured Tužilaštva i Suda BiH, koji se uglavnom bave najsloženijim predmetima ratnih zločina, su naročito pogođeni zbog pandemije koronavirusa - rekao je Alkalaj. 

Rekao je da svi potencijalni počinioci ratnih zločina moraju odgovarati po osnovu individualne odgovornosti. 

- Predsjedavajući, želim vas obavijestiti da su pravosudni organi BiH poduzeli sve mjere da provedu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina koje je donijelo Vijeće ministara u septembru 2020. godine. Jedan od prvih ciljeva je da se završe svi predmeti do 2023. godine. Organi vlasti BiH rade na rješavanju svih otvorenih predmeta između pravosudnih organa na različitim nivoima na vlasti u BiH. Provedba ove strategije će poslati snažnu poruku da se ne može dozvoliti nekažnjivost. Želim naglasiti još jednom da je saradnja BiH sa MKSJ i nasljednikom Mehanizmom stabilna. Mi smo posvećeni davanju doprinosa na naporima Mehanizma da ispuni svoj mandat. Želimo također ponoviti sve obaveze prema radu i pozivamo sve države članice da ispune sve svoje obaveze i da osiguraju finansijska sredstva za neometan rad Mehanizma - rekao je Alkalaj. 

Podsjetio je i na slučaj Novaka Đukića koji je pobjegao u Srbiju. 

-  
Nakon što je osuđen za ratne zločine, pobjegao je u Srbiju. To je negativno utjecalo na odnose u regionu. Gospodin Đukić se mora vratiti da se suoči sa svojim zločinima - rekao je na kraju Alkalaj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.