BRAMERCU TO NIJE PROMAKLO

Ministar pravde Crne Gore u izvještaju Vijeća sigurnosti UN zbog negiranja genocida

U Crnoj Gori, ministar pravde je nedavno porekao genocid u Srebrenici nakon što su prethodne vlade imale čvrst stav u poštovanju presuda Međunarodnog suda, kazao je Bramerc

Bramerc i Leposavić. Avaz

Piše: Ad. A.

9.6.2021

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc poručio je da su poricanje i glorifikacija ratnih kriminalaca "posljednji stepen genocida".

On se osvrnuo i na nedavnu izjavu ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimira Leposavića, koji je, kako je rekao, negirao genocid u Srebrenici.

-U Crnoj Gori, ministar pravde je nedavno porekao genocid u Srebrenici nakon što su prethodne vlade imale čvrst stav u poštovanju presuda Međunarodnog suda - kazao je Bramerc.

Kazao je da je nažalost, postalo očekivano da će negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca biti reakcija pojedinaca na presudu Ratku Mladiću.

-Neki će reći da je on ratni heroj, noseći njegove postere i slike. U Srbiji, osuđenim ratnim zločincima redovno je omogućena platforma gdje negiraju svoje zločine. Negiranje zločina zvaničnika u Republici Srpskoj je postalo uobičajeno – pojasnio je Bramerc.

On je naveo da se poricanje i glorifikacija nastavljaju tretirati kao razlike u mišljenju ili argumenti o zakonskim pojmovima.

- To nisu – istina je da su poricanje i glorifikacija posljednji stepen genocida. To su politički alati koji se koriste za političke svrhe i potrebna je hitna akcija – rekao je Bramerc.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.