SREBRENICA

Ef. Peštalić za "Avaz": Hoćemo li zbog presuda čekati novi genocid

Želja majki koje su u genocidu izgubile sve što se na dunjaluku moglo izgubiti je budućnost

Ef. Peštalić: Mnogo je poruka mržnje. Arhiv

Piše: A. Bajramović

9.6.2021

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef, Peštalić nada se da će presuda Ratku Mladiću voditi ka normalizaciji odnosa u BiH i da će se njeni efekti osjetiti u svakodnevnom životu svih njenih stanovnika. To je, ističe, želja majki Srebrenice, koju su do sada, uprkos nenadoknadivom gubitku, svaki put pokazivale.

Treba nam novi sistem

- Želja majki koje su u genocidu izgubile sve što se na dunjaluku moglo izgubiti, poznavajući sve njih pojedinačno, a ne mogu da se ne sjetim majke Hatidže Mehmedović, je budućnost. Da se uspostave zakoni koji će omogućiti da se u Srebrenici lijepo živi i da ona bude učiteljica cijelom svijetu, da se genocid više nikad i nikome ne desi – kaže ef. Peštalić.

Iako se u svakodnevnom životu, među ljudima s kojima je u kontaktu, ne osjeti utjecaj poruka neodgovornih političara poput Rajka Vasića ili Milana Tegeltije, na internetu je mnogo poruka mržnje.

– Treba nam novi sistem koji neće biti takav da kad se desi izmještanje jednog nelegalnog objekta, kojeg neću nazvati crkvom jer bogomolja mora biti iznad svega i ne može biti na tuđoj zemlji, dobijamo poruke da će nas pobiti i to brojevima koliko zbog toga. Je li to smisao presuda? To je nešto što zabrinjava mene kao roditelja troje djece koja su rođena u Srebrenici i povratnika koji imaju svoju djecu u Srebrenici. Da li ćemo mi zbog presuda čekati novi genocid ili ćemo ih koristiti, pa zajedničkim snagama, i Bošnjaci, i Srbi praviti budućnost – pita se Peštalić.


U RS je teško stanje

Ističe da su BiH potrebni zakoni koji će sprječavati ovakve pojave, te se nada da će i presuda Mladiću primorati vlasti da ih usvoje.

- Ako ova država ne bude pravna država ostat ćemo bez ljudi ne samo u Srebrenici već generalno, pogotovo u manjem bh. entitetu gdje je stanje jako teško. Tada više neće biti ni važno kako se ko zove – dodaje Peštalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.