ALARMANTNO

Kineski respiratori izazvali požar u državnoj bolnici u ruskom gradu Rezanj, trebamo li se i mi u BiH zabrinuti?!

Troje je smrtno stradalo a osmoro je teško povrijeđeno

Kineski respiratori izazivali požar u ruskoj državnoj bolnici. TASS

Piše: H.Javor - Ibrahimbegović

9.6.2021

U srijedu u državnoj bolnici koja se nalazi u ruskom gradu Rezanj, oko 200 kilometara jugoistočno od Moskve, došlo je do požara na odjelu intenzivne njege, navodi se u saopštenju lokalne podružnice Istraživačkog odbora.

Prema preliminarnim podacima istrage, požar je uzrokovao respirator kineskog porijekla. Troje je smrtno stradalo, osmero je povrijeđeno, a među njima je i medicinska sestra koja je zadobila opekotine na 80 posto tijela pokušavajući ugasiti požar.

-Na jednom od odjeljenja jedinice za intenzivnu njegu nalazio se pacijent u ozbiljnom stanju na respiratoru. Očigledno se on zapalio- rekao je guverner Nikolaj Ljubimov za državnu televiziju.

Također, Ljubimov je dodao da je riječ o respiratoru proizvedenom u Kini.

Važno je naglasiti da je požar izbio na odjelu na kojem se liječe pacijenti zaraženi koronavirusom, te da ovo nije prvi takav slučaj. U maju 2020. godine nekoliko ljudi je umrlo u požarima u bolnicama u Moskvi i Sankt Petersburgu, čiji uzrok su bili neispravni kineski respiratori.



Amerika uništila hiljade kineskih respiratora

Ovaj posljednji događaj u Rusiji stavlja dodatnu sumnju u ispravnost takozvanih „malina“ respiratora, koje su prošle godine kupili federalni premijer Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“ te ministrica finansija FBiH Jelka Miličević. Oni su 100 kineskih respiratora kupili po basnoslovnoj cijeni od 10,5 miliona KM.

Treba napomenuti da ovi respiratori nemaju neke od osnovnih funckija među kojima je i PEEP (pozitivan pritisak na kraju ekspirija), koji je jako značajan u liječenju pluća napadnutih koronavirusom, a povučen im je i certifikat koji izdanje ugledna njemačka firma „TUV Rheinland“. Američka agencija za hranu i lijekove nije uvrstila ove respiratore na listu odobrenih uređaja za vanrednu upotrebu za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom, i na hiljade istih je uništeno.


Jedino ih koristi KCUS

Bolnice širom zemlje su odbile koristiti ove respiratore. Oni su jedino u upotrebi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na čijem čelu je supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, Sebija Izetbegović.

Posljednji požar u ruskoj državnoj bolnici, uz sve nedostatke ovih respiratora postavlja i još jedno, novo pitanje – mogu li respiratori koje je nabavavila Vlada FBiH zbog svoje neispravnosti izazvati i požar?

Podsjećamo, na zadnjem ročištu u aferi „Respiratori“ tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić predstavili su dokazni materijal, iz kojeg se vidi da je federalni premijer Fadil Novalić znao da kupuje neispravne respiratore koji ubijaju pacijente.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.