NOVA AFERA NA POMOLU

Naša stranka: Novi Novalićev skandal opasniji od respiratora

Da li je razlog Vlade FBiH da sabotira nabavku vakcina zbog toga što se nabavka obavlja preko jedinog direktnog i ovlaštenog prodavača za Sputnik, Ruskog investicionog fonda, a ne posrednika, preprodavača bliskih članovima Vlade?

A. K.

Naša stranka: Vlada Federacije je dužna dati ove odgovore građanima

Foto: Arhiv


Kanton Sarajevo i Vlada Federacije BiH su 15. aprila potpisali sporazum o zajedničkoj nabavci "Sputnjik V" vakcina od Ruske Federacije. Ugovor sa Ruskim fondom za strane investicije je od tada bio spreman za potpis, a vakcine su bile očekivane u ovom mjesecu. Međutim, Federacija BiH odbija da potpiše taj ugovor. Tim povodom reagirala je Naša stranka.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Vlada Federacije BiH do sada je s Vijećem ministara dijelila odgovornost za smrt naših sugrađana od bolesti COVID-19. Nakon što je Vlada KS obezbijedila direktnu nabavku 500.000 vakcina, Vlada FBiH odbija da potpiše ugovor za njihovu nabavku uz skandalozno, neodgovorno i neprihvatljivo obrazloženje Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Zahtijevamo odgovore Vlade FBiH o stvarnim razlozima odustajanja od nabavke Sputnik vakcina.

Da li je razlog Vlade FBiH da sabotira nabavku vakcina zbog toga što se nabavka obavlja preko jedinog direktnog i ovlaštenog prodavača za Sputnik, Ruskog investicionog fonda, a ne posrednika, preprodavača bliskih članovima Vlade? Ili što je uvoznik Bosnalijek koji je pristao na posao uz minimalnu zakonsku maržu velefarmacije, a ne neka fabrika za proizvodnju namještaja ili poljoprivredno dobro koje bi to uradilo za mnogo veću cijenu? Ili je razlog to što se radi o najnižoj cijeni nabavke u regionu, od 10 dolara po dozi? Ili zato što nabavku vrši Vlada Kantona Sarajevo?

Zahtijevamo odgovor direktno i od premijera Fadila Novalića: Šta se to promijenilo od 26. maja kada se na sjednici Parlamenta Vlada FBiH pohvalila saradnjom s Kantonom Sarajevo i da je ta nabavka vakcina najizvjesnija jer je bilo jasno da premijera i njegovu vladu neće opteretiti dodatnim aferama?

Vlada Federacije je dužna dati ove odgovore građanima i građankama da znaju zašto svoje vakcine plaćaju putovanjima u Srbiju dok se njihovim novcima manipulira u cilju bogaćenja pandemijskih profitera.

Očekujemo odgovore i napore da se spriječi još jedna afera po svoj prilici veća od one s respiratorima - zaključeno je u saopćenju Naše stranke.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na