DOŽIVOTNA ROBIJA

Evo u kojim zatvorima bi zločinac Ratko Mladić mogao služiti kaznu

Osim haškog Ševeningena, u opticaju su zatvori u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Poljskoj i Francuskoj

Mladić tokom izricanja presude. AFP

A. J. / Nova.rs

10.6.2021

Nekoliko zatvora je u opticaju za služenje kazne doživotnog zatvora na koju je osuđen ratni zločinac Ratko Mladić.

Kako javlja Nova S, osim haškog Ševeningena, u opticaju su zatvori u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Poljskoj i Francuskoj.


Sudski mehanizam, ili kako se ranije nazivao Haški tribunal, ima ugovor sa ukupno 17 evropskih zemalja u koje se šalju svi oni koji su pravosnažno osuđeni pred ovim sudom.


Opsada Sarajeva

Tako bi nekadašnji komandant VRS, mogao da služi robiju u čak nekoliko evropskih država. Ako zanemarimo zatvor Ševeningen u Hagu, u kome se nalazi najviše haških optuženika i osuđenika, Mladić bi mogao da se nađe u nekoliko drugih, s obzirom na to da haški Srbi svoje kazne izdržavaju u zatvorima u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Poljskoj, ali i Danskoj, Estojini, Finskoj i Francuskoj.


Tako je penzionisani general MUP-a Srbije Sreten Lukić, osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima, svoju kaznu izdržavao u Poljskoj. Ipak, Lukić je nedavno vraćen iz Poljske u sudski pritvor u Ševeningenu.


Sa druge strane, u zatvoru Tart u Estoniji nalaze se ratni general Vojske RS Dragomir Milošević, osuđen na 29 godina zatvora zbog zločina nad civila u opkoljenom Sarajevu.


Takođe, general Vojske RS Radislav Krstić, koji služi kaznu od 35 godina zatvora za genocid u Srebrenici, nalazio se u zatvoru Vejkfild u Velikoj Britaniji. Ipak, i on je u jednom trenutku vraćen u hašku ćeliju.


I u zatvoru u Njemačkoj ima haških osuđenika. Tamo kazne izdržavaju general VRS Stanislav Galić, koji je osuđen na doživotnu kaznu robije zbog uloge koju je imao u opsadi Sarajeva, i Dragoljub Kunarac, ratni zločinac iz Foče.


Zločinac Radovan Karadžić, nedavno je prebačen iz Haga u britanski zatvor na ostrvu Vajt, na jugu Engleske, koji se nalazi na 20 kilometara od Portsmuta.


Zatvor na ostrvu Vajt postoji od 1863. godine i nekada je važio za jedan od najstrožijih u zemlji.


Inače, Srbija je dosad u više navrata pokušavala da u Vijeću sigurnosti UN-a izdejstvuje da srpski osuđenici budu prebačeni u svoju zemlju, ali do toga nije došlo.



U Ševeningenu od 31. maja 2011.

Podsjetimo, Mladić je prije dva dana osuđen na doživotnu kaznu zatvora, i to je sedma koju je izrekao Sud u Hagu.


On se u pritvoru u Ševeningenu nalazi od 31. maja 2011. nakon što su ga 26. maja uhapsile vlasti Srbije u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.


Haški tribunal je Mladića prvi put optužio 25. jula 1995, ali je optužnica dopunjavana nekoliko puta do 2011. godine. Suđenje Mladiću počelo je maja 2012., a tokom višegodišnjeg postupka saslušano je više od 300 svjedoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.