RAZGOVOR

Silvija Vortman, čelnica Komisije Nizozemske za naknadu štete, za "Avaz": Ratko Mladić je dobio ono što je zaslužio

Članovi porodica žrtava koji su boravili u kompleksu nizozemskih trupa „Dutchbat“ 13. jula 1995. godine mogu dobiti naknadu od 10.000 do 15.000 eura

Vortman: Prikladan način za dobivanje odštete. Arhiv

Piše: E. Halimić

11.6.2021

Presuda zločincu Ratku Mladiću u skladu je sa strašnim zločinima nad Bosancima koje je on počinio. Poručila je to u intervjuu za „Avaz“ predsjedavajuća Komisije Nizozemske za naknadu štete Potočari (NCCP) Silvija Vortman (Sylvia Wortmann).


Prazno mjesto

Ipak, zauvijek će ostati prazno mjesto i duboke rane koje su nanesene životima žena i djece koji su izgubili muža, oca, majku, sinove ili kćeri, braću ili sestre.

- Niti jedna presuda na svijetu to prazno mjesto ne može popuniti - naglasila je Vortman.

Prof. Vortman od 3. jula prošle godine predsjedava Komisijom Nizozemske za naknadu štete Potočari. Govoreći o uredbi za naknadu štete, Vortman ističe da je ona napravljena za članove uže porodice žrtava koji su boravili u kompleksu nizozemskih trupa „Dutchbat“ 13. jula 1995. godine.

- Uredba nudi preživjelim srodnicima žrtava prikladan način za dobivanje odštete, bez pokretanja sudskog postupka ili angažiranja advokata. Ako srodnici žrtava iskoriste mogućnost ove uredbe, ne trebaju započeti duge, skupe sudske postupke kako bi utvrdili iznos odštete - pojasnila je.

Dodala je da uredba za naknadu štete predviđa isplatu naknade u visini od 15.000 eura.

- To se odnosi na osobe koje su bile u braku sa žrtvom ili su dijelili domaćinstvo. Dijete, roditelj, brat ili sestra imaju pravo na naknadu u iznosu od 10.000 eura. Prema ovoj uredbi, ne možete tražiti više od fiksnog iznosa naknade - naglasila je Vortman.

Na naše pitanje o uvjetima za postizanje sporazuma s Nizozemskom, Vortman ponavlja da pravo na naknadu imaju svi oni članovi uže porodice žrtava koji su poslije podne 13. jula 1995. godine boravili u kompleksu nizozemskih trupa „Dutchbat“.

- Detaljno govoreći, radi se o sljedećim kategorijama: supruga žrtve, ako je bila udata za žrtvu u vrijeme njegove smrti, vanbračni partner žrtve ako su živjeli zajedno najmanje tri godine do vremena njegove smrti, vanbračni partner žrtve ako su živjeli zajedno manje od tri godine do vremena njegove smrti, ali i dijete rođeno iz veze, dijete iz braka, roditelj, brat ili sestra žrtve - pojasnila je Vortman.


Obrazac zahtjeva

Govoreći o načinima za prijavu, ističe da građani BiH koji spadaju u gore navedene kategorije mogu podnijeti zahtjev u skladu s uredbom o građansko-pravnom sporazumu za Srebrenicu Komisiji za naknadu štete Potočari.

- Da bi podnijeli zahtjev, ljudima je potreban standardni obrazac zahtjeva. Obrazac se može preuzeti s naše internet-stranice. Obrazac zahtjeva mogu zatražiti i poštom, faksom, e-poštom ili pomoću obrasca za „zahtjev za informacije“ na internet-stranici. Svi podaci o Komisiji i postupku podnošenja zahtjeva mogu se naći na www.nccpotocari.org - istakla je.

Posebno je naglasila da su sve potrebne informacije dostupne i na bosanskom jeziku.

- Imamo ured i u Sarajevu. Adresu možete pronaći na našoj internet-stranici. Informacije možete zatražiti i putem naše e-adrese [email protected]. Srodnici nam mogu podnijeti prijavu od 15. juna 2021. do najkasnije 15. juna 2023. godine - kazala je Vortman.

Jednostavan, brz i pouzdan postupak

Na pitanje zašto bi član porodice trebao podnijeti zahtjev ovoj komisiji, a ne slijediti zakonsku proceduru, Vortman kaže da se radi o mnogo bržem i efikasnijem načinu za dobivanje odštete.

- Građansko-pravna uredba nudi preživjelim srodnicima muških žrtava prikladan način za primanje jednokratne isplate odštete bez pokretanja sudskog postupka ili bez angažiranja advokata. Ipak, ukoliko neko želi, naravno da može angažirati advokata i kad je riječ o ovom postupku. Ako se služite ovom uredbom, ne morate se upuštati u duge, skupe sudske postupke kako biste utvrdili iznos odštete. Naš postupak je jednostavan, brz i pouzdan - poručila je Vortman.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.