PORUKE

Ambasador BiH u UN-u Sven Alkalaj za "Avaz": Dodik je divljak!

Vjerovatno ga je moje obraćanje, i pored njegove zabrane, natjeralo da pojede papir i slova kojima je to napisao i potpisao, kazao Alkalaj

Alkalaj: Bahati i silni neće provoditi svoju silu. AFP

Piše: E. Halimić

10.6.2021

Mojim izlaganjem pred Vijećem sigurnosti UN-a, a nakon potvrđivanja doživotne kazne zločincu Ratku Mladiću, Bosna i Hercegovina je dobila još jednu bitku protiv secesionista poput Milorada Dodika, kazao je u razgovoru za „Avaz“ ambasador i stalni predstavnik BiH pri UN-u Sven Alkalaj.


General Đukić

- Dodik je na sve načine pokušao da me spriječi da govorim pred Vijećem sigurnosti UN-a, vjerovatno se bojao onog što ću ja reći pred predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Svoj pripremljeni govor poslao sam Predsjedništvu BiH, ali se Dodiku nije svidio dio vezan za generala Đukića, koji se od pravde krije u Srbiji - pojasnio je Alkalaj.

Dodao je da su iz ureda Milorada Dodika tražili da se taj dio izbaci.

- Odbio sam i onda su oni došli na ideju da Dodik napiše pismo predsjedavajućem Vijeća sigurnosti, a kako bi mi zabranili da istupam uime BiH. U svom pismu naveo je da “Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost“, pa nije ni diskutiralo o tome. Dalje se navodi da ja mogu fizički prisustvovati na sjednici, ali bez obraćanja - kazao je Alkalaj.

On je odgovorio na uvrede koje mu je jučer putem medija uputio Dodik.

- Vjerovatno ga je moje obraćanje, i pored njegove zabrane, natjeralo da pojede i papir i slova kojima je to napisao i potpisao. Mislim da je bio u bijesu zbog nemoći i zbog toga što na nivou države Bosne i Hercegovine ne može da mu prođe ono što prolazi u RS. Ovo je ipak država BiH, a UN je institucija koja ne dozvoljava da neko bude siledžija i da prosipa jeftine i primitivne fazone koje je on pokušao. Dodik je već poznat kao primitivac i divljak, a imao je priliku da u to uvjeri i UN, gdje je imao izlaganje uz podršku Rusije. Nakon tog njegovog obraćanja ljudi su me zvali i pitali da li je moguće da ovakav primitivac vodi vašu državu - ispričao je Alkalaj.

Dodao je da ga riječi Dodika ne mogu povrijediti.


Pokazao nemoć

- I na ovaj način je pokazao nemoć, a vidim i da mu kola popularnosti idu nizbrdo u BiH. On je u velikoj panici pa je pokušao da se dokaže pred predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je bio na sjednici Vijeća sigurnosti. On je sve više lav bez zuba dok karavana prolazi. Mi idemo dalje, a BiH vodimo ka normalnijoj državi, u kojoj bahati i silni neće moći provoditi svoju silu, gdje će se poštovati zakon i pravila koja su uspostavljena međunarodnim konvencijama - poručio je Alkalaj. E. HALIMIĆ

Srbija ne ispunjava obaveze

Prema riječima Alkalaja, on je morao pred Vijećem sigurnosti prenijeti poruku iz BiH.

- Tekst mog obraćanja bio je sveobuhvatan, pohvalio sam rad sudije Karmela Ađijusa (Carmel Agius) i tužioca Serža Bramerca (Serge Brammertz) prije svega za njihov rad i privođenje kraju ovih presuda koje se tiču BiH. Naglasio sam da Srbija, definitivno, ne ispunjava obaveze prema rezidualnom mehanizmu. Napomenuo sam da je dio procesuiranja ratnih zločina prebačen na pravosuđe BiH i naglasio sam da je potrebno da rezidualni mehanizam treba da potpomogne pravosuđe u BiH - pojasnio je Alkalaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.