SUD BIH

Početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog četničkog pokreta 14. juna

Optužnica je podignuta protiv Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Riste Lečića

Ročište je zakazano za 10 sati. Arhiv

A. Ka. / Srna

10.6.2021

Početak suđenja trojici pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta koji su optuženi da su na području Višegrada u martu 2019. godine, kako se navodi u optužnici, izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost, zakazano je za ponedjeljak, 14. juni.

Prvobitno je početak suđenja zakazan za 21. april, ali je, kako su tada obrazložili u Sudu BiH, odgođen zbog rizika i okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa.

Optužnica je podignuta protiv Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Riste Lečića.

Oni su optuženi da su 10. marta 2019. godine učestvovali na okupljanju u organizaciji Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske iz Višegrada, na Trgu palih boraca u toj općini, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina, gdje su u govorima veličali taj pokret i time "izazvali uznemirenost i strah stanovništva, naročito povratnika puštanjem i pjevanjem pjesme koja u tekstu izražava prijetnju ili nasilje".


Lečić je optužen da je na trgu uz gusle pjevao pjesmu kojom se veliča četnički pokret, a koja, kako je navedeno u optužnici, u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje.

Ročište je zakazano za 10 sati, objavljeno je na zvaničnoj stranici Suda BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.