OV PODRŽAO INICIJATIVU

Mihael Šumaher dobiva ulica u Sarajevu: "Donosio nam je igračke jer smo se igrali tromblonima i gelerima"

U bolnici je opremio kabinet za pravljenje ortopedskih pomagala, kaže Frlj

Piše: A. Jamaković

10.6.2021

Šumaher tokom posjete Sarajevu, s njim u društvu je i Vatreš. Facebook

Općinsko Vijeće Novi Grad Sarajevo jednoglasno je usvojilo inicijativu da ulica u ovoj općini dobije ime po Mihaelu Šumaher (Michael Schumacher), legendarnom vozaču Formule 1.

Kako je za portal „Avaza“ kazao Fahri Frlj, jedan od inicijatora, riječ je o inicijativi mladih koji su kao djeca preživjeli rat u Sarajevu.

- Skupio sam prijatelje s Dobrinje, ali i ostalih općina koje sam poznavao u ratu, da realizujemo ovaj projekt. Bio sam prisutan na Dobrinji kada je Mihael Šumar dolazio u Sarajevo, izašao je iz kombija i igrao s nama fudbal, dao nam je po igračku i kačket i otišao dalje prema bolnici da posjeti drugu djecu. Tada nismo ni znali ko je ta osoba – kazao nam je Frlj.

Dodaje da većina građana BiH ne zna da je Šumaher dva puta nakon rata dolazio u Sarajevo, 1996. i 1998. godine, radi djece i da je ogromna sredstva preko raznih udruženja donirao BiH.

- U bolnici je opremio kabinet za pravljenje ortopedskih pomagala. Mi koji smo odrastali u ratu, igrali smo se s gelerima, vojnom opremom... Imao sam sreću da sam našao plastičnu kutiju za kašikaru, moj drug Damir Vatreš nije bio te sreće našao je tromblon koji mu je otkinuo ruku i ranio ga po drugim dijelovima tijela. Zbog takvih kao on i nas druge djece, Šumaher je došao i donio nam igračke – kazao nam je Frlj.


Planirano je da se preminuje A transverzala. Facebook

Napominje da je Šumaher 1998. suprugu ostavio trudnu u Njemačkoj sa sinom da bi posjetio djecu Sarajeva i uvjerio se kako napreduje njegov projekt s ortopedskim pomagalima.


- Zaslužan je i za evakuaciju mnoge djece na specijalnte tretmane na liječenje u Njemačkoj – rekao nam je Frlj.



Frlj (drugi s lijeva) s prijateljima incijatorima ideje da se oda priznanje Šumaheru. Facebook


Pojasnio je da će A transverzala promijeniti ime u Transverzala Mihaela Šumahera.


- Ona spaja aerodrom sa gradom. Nema niko registrovan od građana koji žive tu, pa niko ne bi morao čak ni CIPS promijeniti. To je jedna od najširih gradskih ulica. Na trotoare bismo doveli djecu da ofarbaju trotoar crvenom i bijelom bojom – zaključio je Frlj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.