OPERACIJA BREZA 1994.

Sjećanje na dan kada je komandant Izet Nanić sa hrabrim Krajišnicima umalo presudio Mladiću

Akcijom je lično rukovodio Ratko Mladić, kojem je prekjučer potvrđena prvostepena presudu za genocid i ratne zločine koje je počinila njegova vojska

A. Ka.

10.6.2021

Oduzeti predmeti. Muzej 505. viteške brigade

Operacija Breza 1994.bila je jedna od strateških akcija takozvane Vojske Republike Srpske, koja je za cilj imala slom 5. korpusa i osvajanje Bosanske krajine.

Akcijom je lično rukovodio Ratko Mladić, kojem je prekjučer potvrđena prvostepena presudu za genocid i ratne zločine koje je počinila njegova vojska.

Međutim, operacija Breza '94. bila je jedna od onih na kojima su Mladić i njegove zločinačke horde polomile zube, a zamalo je bio zarobljen u munjevitom odgovoru snaga 5. Korpusa.

Naime, jedinice slavne 505 viteške brigade, koje je predvodio komandant Izet Nanić prošle su jedinicama VRS-a iza leđa i razbile ih u više dijelova.


Tog dana Mladić je ranjen u ruku i jedva izbjegao hapšenje, a 505. brigada je zarobila njegov terenac, torbu sa planovima i kartama, šapku i još neke stvari.

Također, tog dana uništen je i čuveni zločinački tenk “siva munja”, koji je obišao sva ratišta širom BiH. Sa tog tenka skinut je PAM i nalazi se u muzeju te brigade u Bužimu.

Agencija Patria je od muzeja 505. viteške brigade dobila fotografije oružja i materijala zarobljenog nakon operacije Breza ‘94 i ranjavanja Ratka Mladića, a koje možete pogledati u galeriji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.