REAKCIJE

Dodik o najavljenim sankcijama SAD: Povratkom Bajdena vraćeno je staro društvo u igru

Kaže da je uvjeren da zemlje EU i cijeli demokratski svijet neće pratiti atak Amerike i prijetnje sankcijama

Dodik: Amerikanci očigledno imaju svoje unutrašnje probleme. Arhiv

A. J.

10.6.2021

Uvjeren sam da zemlje EU i cijeli demokratski svijet neće pratiti atak Amerike i prijetnje sankcijama, istaknuo je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH u razgovoru za RTRS.


- Amerika je moćna zemlja, to je razumljivo. Moć se nekada izražava kao nemoć i ovo je više dokaz njihove nemoći. Argumentima i metodama kojima su pokušavali doskora da modeliraju svijet u ulozi najvažnije zemlje, svakako je sada došao u krizu ili ne daje rezultate pa se prijeti silom - kazao je Dodik.

On je naveo da "se moglo čuti da je na tapetu zaustavljanje čitavog demokratskog procesa u zemljama Zapadnog Balkana".

Komentirao je najavu novih sankcija prema zapadnom Balkanu, koje je najavio američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

- Amerikanci očigledno imaju svoje unutrašnje probleme. Sjedinjene Američke Države su podijeljeno društvo, povratkom Bajdena vraćeno je staro društvo u igru, koje se zove 'Klintonovi sljedbenici', a koji su bili neposredni učesnici raspada Јugoslavije. Sada pokušavaju svojim pravilima da modeliraju Balkan po svojim standardima - kazao je Dodik.

Dodik je poručio da SAD traži poslušnike, klimoglavce i da su to sljedbenici njihove politike.

- Širom svijeta podržavaju razne diktatorske režime kada je to njima u interesu, a ovdje se, kao, bore za demokratiju, što je krajnje licemjerno - kazao je Dodik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.