POTRESNO SVEDOČENJE

Novinarka Kim Vilšer otkrila pozadinu priče o fotografiji obješene Srebreničanke zbog koje je plakao cijeli svijet

Nemamo oca, a sada nemamo majku, rekla su novinarkama djeca Feride Osmanović koja je imala samo 31. godinu kada je izvršila samoubistvo

Vilšer se prisjetila strahota koje je vidjela u Srebrenici. Facebook

Piše: Ad. A.

10.6.2021

U aprilu 1996. godine dvije britanske novinarke došle su u Bosnu i Hercegovinu kako bi pokušale otkriti identitet žene, čije su tijelo reporteri fotografirali nakon što se objesila u šumama kraj Srebrenice, u julu 1995. godine.

Radilo se o Kim Vilšer (Wilsher), koja sada radi u „Guardianu“, i fotografkinji Lin (Lynn) Hilton.

Na dan, kad je zločincu Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora, Vilšer se oglasila na Facebooku, podsjetivši javnost na ovu tragičnu priču.

Njen status komentirala je i njena kolegica Hilton koja je napisala: „Sjećam se da sam plakala tokom cijelog intervjua. Mladić će truhnuti u paklu."


Otkrile identitet

-U aprilu 1996. Lin Hilton i ja otišli smo u Bosnu pokušati otkriti identitet žene fotografirane kako visi s drveta nakon pada Srebrenice. Slika je obišla svijet, ali u to je vrijeme bila poznata samo kao "Obješena žena".Osjećala sam da bismo morali znati ko je ona. Uz pomoć bosanskih istraživača uspjeli smo joj dati ime: Ferida Osmanović. Imala je 31 godinu – napisala je Vilšer.

Njenog supruga Selmana (37) odvela je vojska bosanskih Srba predvođena generalom Ratkom Mladićem i masakrirala.

-Više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno je u Srebrenici. Pronašli smo i Feridinu i Selmanovu djecu, Damira (13) i Fatimu (10) koji su boravili kod rodbine u selu izvan Tuzle i razgovarali s njima o njihovoj majci. Bio je to jedan od najtužnijih intervjua koje sam ikad obavila - a imala sam ih mnogo... Fatima nam je tada rekla: "Znamo da se naša majka objesila. Otišli smo do njenog groba, ali na njemu nije pisalo ime, već je samo pisalo „obješena“ na drvenom uzglavlju. Pa smo na dasci njeno ime napisali flomasterom." – opisala je Vilšer.


Fotografija potresne priče koja je izašla u "Mailu". Facebook

Damir se tada prisjetio noći kad je njegova majka nestala:

-Bila nam je druga noć u kampu i majka nas je uspavala. Spavali smo na asfaltu s pokrivačima. Rekla je da nas voli i laku noć, te je legla kraj nas. Kada sam se probudio, nje nije bilo – naveo je Damir.

Izbezumljena majka otišla je do obližnjeg drveta, splela svoj crni platneni remen sa smeđim šalom u omču i stavila ga oko vrata.

Sljedećeg dana, 17. jula, u 7.30 sati, grupa djece je našla njeno tijelo.

-„Nemamo oca, a sada nemamo majku", rekla su nam njena djeca. Svi u sobi plakali smo bez prestanka – napisala je Vilšer.

Ovu priču nećete naći nigdje na internetu.

Objavljena je u "Mailu" u nedjelju 14. aprila 1996.  i nikada nije nigdje prenesena.


Mladić će truhnuti u zatvoru

-Imam samo izrezani papir te priče, ali ne treba mi ni to da bih se sjetila strašnih detalja. Zašto to sada prepričavam? Pa, Ratko Mladić, takozvani balkanski kasapin i čovjek koji stoji iza masakra u Srebrenici izgubio je žalbu na presudu iz 2017. godine za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Truhnut će u zatvoru, i trebao bi zbog onoga što je učinio – napisala je Vilšer. 

Faksimil statusa ugledne novinarke. Screenshot

"Obješena žena" - bila je samo jedna od hiljada i hiljada žrtava balkanskih ratova, ali njena je fotografija postala simbolom strahote u Bosni i Hercegovini.

-Drago mi je da joj je Lynn Hilton uspjela dati ime. Žao mi je ako ova fotografija vrijeđa. Objavljena je širom svijeta 1996. godine i, kako sam napisala, postala je moćan simbol izdaje Srebrenice. Danas, ona ne bi bila objavljena – zaključila je Vilšer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.