MOSTAR

Skočibušić: Pokrenuti pregovori s Pfizerom za nabavku 1,2 miliona vakcina

S Pfizerom se planira nabaviti 1,2 miliona doza, rekao v.d.direktor ZJZ F BiH

Dr. Skočibušić: Iznio detalje. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

10.6.2021

Dr. Siniša Skočibušić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo F BiH  je na današnjoj pres-konferenciji u Mostaru kazao da su počeli direktni pregovori s Pfizerom.

- Već je ostvarena komunikacija i prikupljaju se dokumenti za pravljenje ugovora. Tu aktivnost, za sada, vodi Ministarstvo civilnih poslova. Sa Pfizerom se u ovom trenutku planira nabviti 1,2 miliona cjepiva, od čega bi jedan milion išao za Federaciju BiH, A 200.000 za RS - rekao je dr.Skočibušić.

Naveo je da su se Zavodu obratili brojni ponuđači koji su ponudili za nabavku vakcina te je rekao da sa svima vode pregovore i da, zapravo, nastoje ispuniti njihove zahtjeve.


Čvrsta obećanja o vrlo skoroj isporuci

- Nadamo se da ćemo uskoro imati veću količinu cjepiva kako bi ubrzali cijepljenje u Federaciji BiH - iznio je on.

Dr. Skočibušić je, također, rekao da je do sada putem COVAX mehanizma i EU4Health programa i brojnim donacijama u BiH stiglo 269.207 vakcina, a ukupno je od 8.marta do 6.juna administrirano 164.780.

- Od toga, prvom dozom je cijepljeno 134.299, a drugom 30.481. Svi koji su cijepili prvom dozom, u frižiderima Zavoda čuva id ruga doza tako d aće cijepljenje biti potpuno završeno u planiranom i predviđenom roku - naveo je on.

Upitan o tome kada će stići vakcine „Sinofarma“, dr. Skočibušić je rekao da imaju čvrsta obećanja o vrlo skoroj isporuci.

- Isporuke cjepiva iz Kine kontrolira Vlada Narodne Republike Kine. Što se tiče Pfizera, oni će dati tačnu dinamiku isporuke. Nama ne odgovara da nam daju milion cjepiva odmah i sada, nego kroz više mejseci jer , prije svega treba ih čuvati na minus 80, s jedne strane, a s druge, ako bude potreba za docjepljivanje trećom dozom, onda moramo imati dovoljno doza da možemo to stanovništvu ponuditi krajem ove i početkom iduće godine - rekao je dr. Skočibušić.


Upozorili Vladu Federacije BiH

Objasnio je kakve je zamjerke Zavod, kao stručno tijelo, imao u vezi nabavke Sputnjika V.

- Obaviješteni smo od Vlade Kantona Sarajevo da će prva isporuka koja im je najavljena biti oko 20.000 do 30.000 od 500.000 ugovorenih, doze komponenente A ili crveni čep, a doza komponente B koja se inače daje za tri sedmice će biti isporučena do 90 dana, do tri mjeseca. U ovom trenutku nema objavljenih znanstvenih radova koji bi potvrdili da se može tako prolongirano davati cjepivo. Mi smo upozorili Vladu Federacije BiH da to može biti problem iz dva razloga, prvo do kraja nismo sigurni kakav će biti učinak odgođenog cijepljenja, a drugo stanovništvu treba jasno reći da onaj koji se cijepi 30. 6. sljedeće cijepljenje mu je za 30. 9. Ipak će morati pričekati, jer smo do sada davali Sputnjik na tri sedmice kao svi ostali. To je naša osnovna zabrinutost bila - rekao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.