REAKCIJE

Ministrica Đapo za "Avaz": Voloder je i pored sukoba interesa imenovan na direktorsku poziciju Autocesta FBiH

Direktor Terzić vrlo dobro je obavljao svoj posao, poručila je Đapo

Đapo: Morala sam reagirati. Avaz

Piše: E. Halimić

10.6.2021

Na sjednici Vlade FBiH održanoj u Mostaru, imenovan je novi direktor JP Autoceste FBiH, Elmedin Voloder.

Ovo imenovanje uslijedilo je nakon što je Adnanu Terziću istekao četverogodišnji mandat na poziciji generalnog direktora.



Vlasnik firme „Divel“

Inače, Elmedin Voloder, je vlasnik firme „Divel“ koja se bavi projektovanjem cesta i mostova.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo u izjavi za „Avaz“ kaže da je na današnjoj sjednici Vlade FBiH istaknula da je direktor Terzić vrlo dobro obavljao svoj posao.

- Morala sam reagirati na prijedlog na imenovanje novog direktora JP Autocesta FBiH. Terzić je zatekao preduzeće sa dugom od 300 miliona KM, međutim sad preduzeće ostavlja u plusu i sa mnoštvom dionica koje su izgrađene. To se može vidjeti i golim okom. S druge strane Voloder je dobar zastupnik koji je u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH vodio Odbor za transport i sigurno je da su njegove sugestije i smjernice bile korisne resornom ministarstvu i Vladi FBiH – istakla je Đapo.


Po više osnova u sukobu interesa

Dodala je da je Voloder po više osnova u sukobu interesa.

- Kao prvo, dolazi s pozicije federalnog zastupnika, a kao drugo on je direktno ili indirektno vezan za nekoliko kompanija koje su sklopile višemilionske ugovore s preduzećem Autoceste FBiH. Vlada FBiH je ipak izabrala Volodera za direktora i ja mu želim svu sreću i želim da bude dobar barem 50 posto koliko je bio Terzić – zaključila je Đapo.

Inače, prema saznanjima "Dnevnog avaza", promjena na čelu Autocesta FBiH je očekivana, s obzirom da je prema međustranačkom dogovoru nakon općih izbora 2018, pozicija direktora ove državne kompanije pripala SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.