SARAJEVO

Šefica misije OSCE-a i ambasadorica Švedske podržale konferenciju o prijetnjama slobodi medija

Na konferenciji je učestvovalo više od 50 novinarki i novinara te medijskih djelatnika, a razgovarano je o prijetnjama slobodi medija

Sa konferencije. Anadolija

Ad. A. / Anadolija

10.6.2021

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i ambasada Kraljevine Švedske u BiH, države koja predsjedava OSCE-om u ovoj godini, organizovale su konferenciju na kojoj je učestvovalo više od 50 novinarki i novinara te medijskih djelatnika, i na kojoj je razgovarano o prijetnjama slobodi medija, javlja Anadolija.

Diskusija, kojoj su učesnici i učesnice prisustvovali i lično i putem interneta, se fokusirala na učestale napade na novinarke i novinare, rad medija tokom pandemije, kao i na to kako je pandemija uticala na ukupno povjerenje u medije u BiH.

-Slobodni i nezavisni mediji predstavljaju jedan od osnovnih demokratskih principa. Nažalost, prijetnje upućene nezavisnim medijima su sve učestalije, podrivajući tako demokratiju i stabilnost. Moramo se zauzeti za jačanje nezavisnih, demokratskih glasova i aktivno se boriti protiv dezinformacija - rekla je ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini, Johana Stromkvist.

Tokom proteklih godinu dana, medijski sektor u Bosni i Hercegovini se suočio sa brojnim političkim i finansijskim izazovima. Pa ipak, to nije obeshrabrilo novinarke i novinare u njihovom istraživanju, izvještavanju i objavljivanju priča od javnog interesa.

-Novinarke i novinari, te medijski djelatnici igraju važnu ulogu u dijeljenju informacija od vitalnog značaja sa javnošću te u razotkrivanju korupcije i nezakonitih djelovanja koji utiču na živote građanki i građana. Sigurnost novinarki i novinara, i u online i u offline sferi, mora biti zaštićena u svim demokratskim društvima. BiH nije u tome nikakav izuzetak. Misija OSCE-a u BiH posvećena je jačanju prava i sloboda novinarki i novinara u BiH - navela je ambasadorica Katlin Kavalek, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Također, na konferenciji je razgovarano o tome koliko je široko rasprostranjeno širenje dezinformacija dodatno urušilo povjerenje u medijski sektor u BiH.

Povjerenje publike u medije je na veoma niskom nivou. Koliko god su se dezinformacije pojavile kao strateški politički alat, tako i profesionalno i etično novinarstvo i dalje postoji kao čuvar ljudskih prava, čuvar demokratije i vladavine zakona i radi u interesu javnosti. Ono što treba da bude standard i naša zajednička ideja vodilja je kvalitetno novinarstvo i medijski i informacijski pismena publika - rekla je Elvira Jukić-Mujkić, glavna i odgovorna urednica u Mediacentru Sarajevo.

Ova konferencija je dio širih napora usmjerenih na rješavanje izazova u vezi sa slobodom medija i slobodom izražavanja u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.