REGIONALNA VOJNA SARADNJA

Delegacija Armije Sjeverne Makedonije u BiH: Nastavak uzajamne podrške na putu ka EU integracijama

Izraženo je zadovoljstvo obukom i školovanju pripadnika oružanih snaga Sjeverne Makedonije u Centru za obuku u operacijama podrške miru OS BiH u Butmiru

A. K.

10.6.2021

Današnja posjeta načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Sjeverne Makedonije Oružanim snagama BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Visoka vojna delegacija Armije Republike Sjeverne Makedonije, koju je predvodio načelnik Generalštaba generalpukovnik Vasko Gjurčinovski, boravila je danas u Domu Oružanih snaga BiH, gdje ih je primio načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović.

U delegaciji su i direktor Generalštaba Armije Republike Sjeverene Makedonije generalmajor Zoran Mileski te glavni narednik Brane Petreski. 

Stanje u regiji

Na radnom sastanku razgovarano je o saradnji oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, naglašavajući potrebu za razvojem i unapređenjem te saradnje u narednom periodu u oblastima od obostranog interesa, posebno u oblasti obuke i školovanja u vojnim centrima za obuku, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Između ostalog izraženo je zadovoljstvo obukom i školovanju pripadnika oružanih snaga Sjeverne Makedonije u Centru za obuku u operacijama podrške miru OS BiH u Butmiru, kao i školovanju pripadnika OS BiH u Regionalnom centru za odnose sa javnošću OS Sjeverne Makedonije.

Tokom bilateralnog vojnog susreta naročita pažnja posvećena je temama koje se odnose na sigurnosno stanje u regiji, kao i značaj razvoja regionalne vojne saradnje u zajedničkim multinacionalnim inicijativama, kao što je Konferencija načelnika generalštabova zemalja Balkana o vojnoj saradnji (Forum B-9). 

Konferencija u Sarajevu

S tim u vezi sagovornici su se posebno osvrnuli na uspješnu realizaciju ovogodišnje 14. konferencije završene jučer u Sarajevu, koja je održana u organizaciji OS BiH, a na kojoj je kao predstavnik zemlje članice B-9 učestvovao i general Gjurčinovski.

Također u razgovoru su razmijenjene aktuelne informacije o stanju i težišnim aktivnostima oružanih snaga, kao i budućim zadacima i planovima, sa naglaskom na predstavljanje projekata razvoja i modernizacije oružanih snaga dvije zemlje. Obostrano je zaključeno da je visok nivo saradnje OS BiH i Armije Republike Sjeverne Makedonije, te da će se nastaviti uzajamna podrška na putu ka euroatlantskim integracijama.

Susretu su prisustvovali i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević, šef kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Edin Fako, glavni narednik OS BiH Mario Bagarić i načelnici uprava u ZŠ OS BiH. Gosti iz Sjeverne Makedonije će sutra obići Centar za osnovnu obuku u Pazariću OS BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.