OTVORENO

Advokat Feraget za „Avaz“: Snimak koji ste objavili je dokaz koji potvrđuje banditizam i sabotažu istrage od strane tužilaca i policajaca

Još jedan od dokaza da se radi o planskom i organizovanom pokušaju zataškavanja ubistva Dženana Memića, kaže Feraget

Feraget: Sve smo bliže punoj istini. Arhiva

Piše: Admir Aljimi

10.6.2021

Nakon što je portal „Avaza“ objavio krunski dokaz zataškavanja ubistva Dženana Memića, a advokat porodice Memić, Ifet Feraget kaže da ovaj snimak jasno upućuje da se radi o planskom i organiziranom kriminalu tužilaca i policajaca.

Radi se o snimku od 8. februara 2016. godine, a koji je skinut s videonadzora džamije u Lužanima. Tu se jasno vidi da Dženanov BMW, metalik sive boje, u kojem se nalazi Alisa Mutap, prolazi pored džamije u Lužanima tačno u 21.28.28 sati, a prema optužnici sarajevskog tužilaštva protiv Ljube i Bekrije Sefrovića tvrdi se da se saobraćajna desila u 22.35 sati.


Plansko zataškavanje

- Kantonalno tužilaštvo raspolagalo je ovim snimkom. Nisu ga koristili, iako su ga imali od samog početka. Dakle, ovo je jedan od dokaza da se radi o planskom i organizovanom pokušaju zataškavanja ubistva Dženana Memića. Najteži vid kriminaliteta je organizovani kriminal, ali ovo je mnogo opasnije, jer se radi o kriminalu u režiji policijskih i tužilačkih struktura. Po prvi put imamo ovakvu situaciju kada je u pitanju ova vrsta kriminala. Dakle veliki broj tužilaca i policijaca je formiralo jednu grupu za organizovani kriminal i u okviru te grupe se čini krivično djelo pokušaja zataškavanja ubistva, odnosno pomoći učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, protivzakonitog posredovanja i tako dalje – naveo je Feraget.

On je mišljenja da krivični sistem treba da ponudi valjan odgovor na izazov kakav je organizirani kriminal.

-Ovdje imamo još veći problem, jer se sad od sistema očekuje da ponudi adekvatan odgovor na ovakav vid organiziranog kriminaliteta unutar samog sistema. Ovdje imamo visoki nivo zločinačke energije ispoljen od strane ljudi koji su zaduženi da se bore protiv kriminala. Upravo je vjerovatno zbog toga Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV Murizu Memiću i meni rekao ako se ovo dokaže ovo zaslužuje drakonske kazne. Identičnu situaciju imamo i u Banjoj Luci u slučaju Davida Dragičevića. Mišljenja sam da je potrebno propisati posebna krivična djela za tužioce i policajce u vezi sa provođenjem istrage i pooštriti represiju. Ako ova dva slučaja ostanu bez valjanog odgovora onda će nam biti uzaludna svaka reforma pravosuđa. Sarajevsko tužilaštvo je ovaj snimak posjedovalo i svjesno i namjerno ga nisu koristili, jer u potpunosti dovodi u pitanje sve ono što je navedeno u optužnici protiv Ljube i Bekrije Seferovića – pojašnjava advokat.


Svjesna krađa vremena

Osvrnuo se i na iskaze Alise Mutap te tvrdi da je u svakom navodila različite termine susreta sa Dženanom te da je to radila svjesno.

- Ona govori različita vremena kada su se sastali ona i Dženan. Telefoni koji su izlistani jasno pokazuju da je njihov susret kod PU Ilidža bio u 21.25 sati, dok su sjeli u auto i prošli pored džamije u Lužanima je upravo ono vrijeme sa snimka dakle, 21.28. Snimak je dokaz da nisu išli na Vidikovac, na Zmajevac i u pekaru „Kovači“. Drugi dokaz nam kaže da Dženan kod sebe nije imao novca, zaboravio je novčanik i nema nikakve logike da vodi djevojku na piće, ako nije ponio novac. To su potvrdili svjedoci, jer je Dženan kazao kada je sjedio s drugovima jednom od njih da plati jer je zaboravio novčanik – pojasnio je Feraget.

Feraget smatra da će se istraga sprovesti i u odnosu na navodi svjedoka u kojem položaju je Dženan zatečen.

Iz snimka mogu još mnogo stvari mogu očitati ali ne smijem otkriti detalje da ne bi ugrozio istragu.


Ovo je jedan očigledan banditizam i sabotaža u okviru istrage koju su radili tužioci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a njihovu istragu je kontrolisalo Federalno tužilaštvo. Prvi poziv Hitnoj pomoći je bio više od sat vremena nakon samog događaja – tvrdi Feraget.

Dodao je i da bi Dženan sigurno bio živ da je na vrijeme javljeno Hitnoj pomoći i da je prebačen na KUM.


Sve smo bliži punoj istini

- Sve smo bliže punoj istini. Vrijeme curi, ne u korist onih koji i dalje ne žele da sarađuju sa Tužilaštvom BiH. Zbog čega su Dženan i Alisa išli tamo gdje će Dženan biti ubijen na to pitanje će nam odgovor dati Alisa. Amnezije nema to je sasvim sigurno to je sada i iz ovoga snimka jasno. Vidimo da se nije mogla desiti saobraćajna nesreća u 22.35 sati kako se to tvrdi u optužnici protiv Seferovića, ako su njih dvoje u Velikoj Aleji bili u 21.30 sati. Gdje su bili punih sat i pet minuta, jer bi njihovo kretanje zabilježile kamere sa drugih videonadzora i sasvim sigurno njihovo kretanje su zabilježile i kamere sa hotela „Kristal“, kao što je poznati ti snimci su izbrisani. Znači osam kamera za 8.,9., i 10., februar 2016. godine su namjerno obrisani. Hvala „Avazu“ što je objavio ovako dragocjene informacije – zaključio je Feraget. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.