UMJESTO POLEMIKE

Odgovor „Raskrinkavanju“: Nikome nisam prijetio, nemate pravo da selektivno uništavate portale koji vam nisu po volji

Kategorički odbijam lažne optužbe „Raskrinkavanja“ da sam nekome od njihovih novinara prijetio

Evelin Trako

Evelin Trako i Darko Brkan

Foto: Avaz


Nakon što je Emir Zulejhić, koji radi za stranicu Raskrinkavanje.ba (u vlasništvu Udruženja građana "Zašto ne"), objavio da sam zvao njihovo udruženje i prijetio, dužan sam da se obratim javno.

Dakle, danas smo ponovo dobili notifikaciju na Facebook stranici „Dnevni avaz“ da je naša stranica objavila sadržaj koji "zbunjuje čitaoce". Ovo je u posljednjih pola godine sigurno 10. ili 11. put da je stranica „Dnevnog avaza“ pod lupom „Raskrinkavanja“ i njihovih novinara koji vrše analize tekstova objavljenih na portalima u BiH.

Uvijek ću energično djelovati na paušalne i neutemeljene ocjene

Obzirom da sam analizu detaljno pročitao kako bih utvrdio zbog čega je tekst koji smo objavili na našoj stranici nepotpun a koji smo prenijeli sa portala „Nezavisnih novina“, a isto su objavili i mnogi drugi portali u BiH i regionu, među kojima N1, Buka, Index.hr, Raport, B92... uočio sam da analizom nisu obuhvaćeni pojedini portali koji su također objavili identičnu vijest.

Potom sam pozvao na telefonski broj sa stranice „Raskrinkavanja“ i tražio novinarku koja je radila analizu. Kada mi je osoba s druge strane kazala da ona ne može dati kontakt telefon novinarke te da se obratim mailom, i da je ona zadužena za finansije, pitao sam "a ko vas finansira?".

  • Darko Brkan, (drugi zdesna) u društvu Avde Avdića (prvi s lijeva)

    Darko Brkan, (drugi zdesna) u društvu Avde Avdića (prvi s lijeva)

    Foto: Avaz


Zatim sam pitao da li treba da dođem do njih kako bih uživo razgovarao s njihovom novinarkom koja je objavila paušalnu analizu odnosno koja nije obuhvatila i druge medije koji su istu vijest objavili. Nakon toga sam na Facebooku razmijenio nekoliko poruka s novinarkom koja je pisala analizu a koja mi je dala mail adresu. Uredno sam poslao upit i naznačio da mi treba njen odgovor jer radim analizu njihove analize. Do trenutka objave ovog teksta, nisam dobio odgovor.

To je shvaćeno kao prijetnja. Kategorički odbijam lažne optužbe „Raskrinkavanja“ da sam nekome od njihovih novinara prijetio.

Uvijek ću energično djelovati na paušalne i neutemeljene ocjene pogotovo ako se tiču kuće za koju radim. Dalje, pozivam sve kolege novinare da javno izađu i kažu koliko „Raskrinkavanje“ objektivno analizira i koliko na ljude koji časno i pošteno rade svoj posao djeluje "motivirajuće" da im svakog mjeseca dva ili tri puta dolazi obavijest da su napravili grijeh jer nisu provjerili izjavu, na primjer, Milorada Dodika.

Brojni prigovori na njihovo "analiziranje"

- Bili ste dužni provjeriti da li je istina ono što je Dodik rekao - reći će jednom prilikom Darko Brkan, čovjek koji je na čelu Udruženja građana „Zašto ne“ i koji se druži sa notornim Avdom Avdićem, urednikom opskurnog paraobavještajnog portala, medija kojeg „Raskrinkavanje“ ne dira i čuva ga od svojih „analiza“.

Koliko je „Raskrinkavanje“ objektivno dovoljno govore brojni prigovori na njihovo „analiziranje“ koje imaju i ostale kolege sa bh. portala, poput "Hayata", "Raporta", "Bljeska", "Nezavisnih novina", "Patrije", "Face TV", "Radiosarajeva"... kojima "analize" "Raskrinkavanja" nanose ogromnu finansijsku štetu, i koji već razmišljaju o zajedničkom odgovoru na atake Darka Brkana i njegove ekipe.  

Da sumiramo, nisam prijetio, jesam možda glasnije govorio, nisam spomenuo nikakvo „raznošenje“ niti mi je to ikada palo na pamet.

Kolegama iz „Raskrinkavanja“ savjetujem da u svom radu više vode računa o objektivnom analiziranju, a manje o ličnim simpatijama i selektivnoj zaštiti njima bliskih portala i urednika.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na