AMERIČKA VIZIJA

Palmer: Naš cilj je zapadni Balkan u Evropskoj uniji

On se osvrnuo i na konačnu presudu Ratku Mladiću za koju je rekao da joj je cilj da se spriječi ponavljanje zločina

Metju palmer. Arhiv

A. K.

10.6.2021

Izaslanik SAD za Balkan Metju (Matthew) Palmer rekao je danas da je dosljedna američka vizija za zapadni Balkan ona koja ovaj region vidi posvećen evrointegracijama i u miru sa svim sujsedima.

- Nadam se da to nije samo vizija koju SAD i EU imaju za ovaj region već i da je to vizija koju zapadni Balkan ima sam za sebe -  rekao je Palmer na video konferenciji "Balkan 2021: Podsticanje regionalne saradnje u postcovi eri" u Solunu.

On je dodao da SAD ostaju posvećene cilju, a to je uvođenje zapadnog Balkana u EU, kao i postizanju uzajamnog dubokog ekonomskog partnerstva među zemljama tog regiona.

Istakao je da je zajedno sa Miroslavom Lajčakom tokom nedavne posjete Beogradu i Prištini želio da "pokaže posvećenost SAD da u bliskoj koordinaciji sa EU olakšamo dijalog dvije strane".


Presuda Mladiću

On se osvrnuo i na konačnu presudu Ratku Mladiću za koju je rekao da joj je cilj da se spriječi ponavljanje zločina. Palmer je također ponovio da je američki predsjednik Joe BIden potpisao sankcije u vezi regiona zapadnog Balkana čiji je cilj borba protiv korupcije i nastojanje da se ojača vladavina zakona.

Američki zvaničnik je u svom obraćanju na konferenciji podsetio i na reči šefa njemačke diplomatije Hajka Masa koji je na Berlinskom procesu rekao da je potrebno postizanje zajedništva u ciljevima SAD i EU da se dođe do normalizacije odnosa u dijalogu Beograda i Prištine.

Izaslanik SAD za Balkan je pružio podršku ulozi Grčke u regionu Zapadnog Balkana, posebno zbog njenog odnosa sa Sjevernom Makedonijom kao i zbog produbljivanja odnosa sa Kosovom.

Jača saradnja

- Grčka ima snažnu podršku SAD i mi želimo još jaču saradnju širom regiona - istakao je Palmer.

On je dodao da se u regionu stiče utisak da EU gubi interes za perspektivu članstva Zapadnog Balkana u Uniji i da je zato potrebno da se izgrade veze poverenja.

Potrebno je da EU hitno vrati svoj kredibilitet i da u narednom periodu pokaže svoju ozbiljnost u vezi Zapadnog Balkana, zaključio je Palmer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.