ODLUKA SINDIKATA

Zdravstveni radnici u KS od ponedjeljka u štrajku

Jučer su održali proteste ispred zgrade Vlade KS, jer već treću godinu nije potpisan Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva

Protesti zdravstvenih radnika ispred zgrade Vlade KS. Avaz

A. Ovčina

11.6.2021

Od ponedjeljka, 14. juna, zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo stupaju u štrajk, odlučeno je nakon niza sastanaka pregovaračkih timova Sindikata radnika u zdravstvu i Vlade Kantona na kojima nije postignut dogovor, kao i nakon protesta. 

Kako je za "Avaz" kazao Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo do prekidanja imunizacije neće doći.

- Na Zetri, na vakcinaciji učestvuju uposlenici Sindikata doktora medicine, stomatologije Kantona Sarajevo, Sindikat doktora medicine, stomatologa JU „Dom zdravlja KS“ i doktori iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, KCUS-a. Naši članovi Sindikata radnika u zdravstvu su u štrajku. Oni, jedino i isključivo i oni su ti koji će doći na radno mjesto i sjediti. Čekati hitnog pacijenta, jer po Zakonu o zdravstvu Federacije BiH vi ih morate zbrinuti hitno. To je ono što radimo isključivo po zakonu FBiH, jer mi ne znamo kako će reagovati u Sindikatu KCUS - kazao je Selimić.

Dodao je da su uposlenici KCUS-a sa ovim sindikatom potpisali protokol o saradnji, te da će uposlenici KCUS-a danas održati sastanak sa svojim menadžmentom.

- Oni mogu nama samo dati podršku. Mogu ući u štrajk podrške, a mi smo u generalnom štrajku 22 mjeseca, jer su oni Sindikat KCUS-a. Članovi Sindikata radnika u zdravstvu u KS će primati samo i isključivo hitne pacijente, pa na bilo kojoj lokaciji da se nalaze, u svom domu zdravlja ili na vakcini, na vakcinalnom punktu. To im je zakonska obaveza. To je u skladu sa zakonom - zaključio je Selimić.

Podsjetimo, protesti su održani s obzirom da treću godinu nije potpisan Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.