POTVRĐENO ZA AVAZ

Advokat porodice Palić predao krivičnu prijavu protiv Sebije Izetbegović

Prijavu je podnio i protiv Amele Katice-Mulalić, šefice Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a

Podnesena krivična prijava protiv direktorice KCUS-a. Avaz

Piše: A. Čengić

11.6.2021

Damir Koldžo, advokat porodice Palić, danas je Tužilaštvu Kantona Sarajevo predao krivičnu prijavu protiv direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović i ostalih.

Još početkom aprila supruga Seada Palića Mirela Palić u ispovijesti za „Avaz“ najavila je da će tužiti KCUS i odgovorne osobe zbog nemara u liječenju.


Greške i propusti

Koldžo je potvrdio da je danas Tužilaštvu KS podnio krivičnu prijavu protiv Sebije Izetbegović, kao direktorice KCUS-a, Amele Katica-Mulalić, šefice Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a, i drugih ljekara zbog nesavjesnog liječenja, zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Katica-Mulalić: Šefica Klinike za anesteziju. Arhiv

Također, prijavio je i zdravstvenog inspektora Luku Pirnata, bivšeg uposlenika KCUS-a, koji je potpisnik svih dokumenata kao zdravstveni inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove. Dokumentaciju o ovom slučaju advokat Koldžo je dobio nakon više od dva mjeseca.

- Pronađene su grube liječničke greške i propusti zbog kojih smatram da postoji osnov za podnošenje krivične prijave - kazao je Koldžo.

Odbili obdukciju

Podsjećamo, Sead Palić je na KCUS primljen 8. marta, u jeku trećeg vala pandemije. Preminuo je 23. marta u 44. godini. Nakon smrti supruga Mirela je dobila samo smrtni list. Otpusno pismo i dokumentaciju o toku liječenja dobila je tek 17. maja.

Zahtjev za obdukciju tijela je odbijen te je angažirala advokata, a na Facebooku je pokrenula grupu „Kolektivna tužba protiv KCUS-a“ kako bi okupila porodice koje dijele slične sudbine i prikupila dokaze protiv ove zdravstvene institucije.

Formiran predmet

Protiv Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Tužilaštvo KS je 5. aprila formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje potpisuje 17 anesteziologa. U toj prijavi ukazuje se na to da respiratori uvezeni iz Kine koji se koriste u toj zdravstvenoj ustanovi ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju Covid pacijenata.

Iduće sedmice Koldžo će predati krivičnu prijavu u slučaju Hota.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.