MAJKE SREBRENICE U TUZLI

Staša Zajević: Presuda zločincu Mladiću je minimum zadovoljenja pravde

Početkom 1992. godine je planiran, a kasnije izvršen genocid, a završnica genocida je u Srebrenici 1995. godine, kazala je Zajević

E. Sk.

11.6.2021

"Žene u crnom" pružile podršku majkama Srebrenice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Tuzli na Trgu slobode majke Srebrenice i Podrinja bile su na još jednom mirnom mimohodu. Narednog 11. u mjesecu bit će u potočarskoj dolini bijelih nišana. Nura Begović je prije dvije godine pristala da pokopa dvije koščice svoga brata, a u međuvremenu mu je pronađena lobanja pa je dala pristanak na reekshumaciju.

- Sve to, vjerujte mi, ostavlja velike posljedice na porodice. Eto izrečena je završna presuda. Može li država BiH usvojiti Zakon o zabrani negiranja genocida, da se preživjele žrtve bar ne vrijeđaju – kaže Nura Begović, potpredsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.


Presuda obavezujuća

Podršku majkama i ženama Srebrenice i Podrinja pružile su “Žene u crnom” koje predvodi Staša Zajević.

- Smatram da je presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću minimum zadovoljenja pravde, a da je to veoma daleko od onoga što znači pravda za porodice koje su izgubile svoje najmilije. Naravno da je ta presuda obavezujuća za državu Srbiju, iz koje je dolazim, u smislu da prestane da osporava, kvalifikuje, umanjuje… odluke međunarodnih sudova pravde i da prestane da ustupa prostor ratnim zločincima te da Skupština Srbije prestane da bude mjesto u kojem se obožavaju ratni zločinci – kaže Zajević.


Katarza je daleko

Međutim, govori ona, sve ukazuje kako je takva katarza za Srbiju veoma daleko jer je na djelu “kontinuitet ideologije i prakse samog genocida”.

- Početkom 1992. godine je planiran, a kasnije izvršen genocid, a završnica genocida je u Srebrenici 1995. godine. Mislim da je to jako važno zbog univerzalne pravde i da se pokaže da se zločin ne isplati. Na nama je velika odgovornost na svim nivoima, mi ćemo vršiti pritisak da se prestane sa politikom nekažnjivosti takvih djelovanja – kazala je ona.

Prije nego su došle na Trg slobode, “Žene u crnom” su odale počast i ubijenoj mladosti Tuzle na Kapiji, a Zajevićeva je prokomentarisala činjenicu da je osuđeni ratni zločinac Novak Đukić na slobodi. Staša Zajević navodi kako je i to dokaz o velikoj nepravdi i činjenica da je Srbija ostala oaza za ratne zločince.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.