POLITIČKI MAZOHIZAM

SDP: Izetbegović i SDA trebaju konačno shvatiti da je Banja Luka dio BiH

Pozivamo ga da prestane stavljati znak jednakosti između jedne etničke skupine i susjedne države, čime doprinosi podrivanju suvereniteta BiH

SDP BiH: Antidržavnički mentalni sklop SDA. Agencije

A. K.

11.6.2021

SDP BiH reagirao je na posljednji medijski istup predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, za koji kažu da je ogolio destruktivnu politiku SDA. Tvrdnju lidera SDA da želi dobre odnose sa Beogradom i Banja Lukom nazivaju besmislenom. 

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Posljednji medijski istup Bakira Izetbegovića potpuno je ogolio destruktivnu prirodu politike SDA. Tvrdnja Izetbegovića da "želi dobre odnose i sa Beogradom i sa Banja Lukom" je šokantna koliko je i besmislena. Stavljajući u istu ravan Banja Luku, grad u Bosni i Hercegovini, sa Beogradom, glavnim gradom susjedne države, Izetbegović je najjasnije predočio antidržavnički mentalni sklop i način djelovanja SDA.


Plemenski emisari

Kakve bilateralne odnose želi graditi sa Banja Lukom, praktično je suvišno pitati. Odgovor je Izetbegović ponudio pojašnjenjem da želi graditi "bolje odnose i sa Srbima i sa Srbijom". Pozivamo ga da prestane stavljati znak jednakosti između jedne etničke skupine i susjedne države, čime doprinosi podrivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine. Građani Bosne i Hercegovine srpske narodnosti nisu nikakva izdvojena, autonomna administrativna jedinica ili pleme.

Jednako tako, Izetbegović je državni dužnosnik i vodeći čovjek jedne političke partije, a ne plemenski poglavica Bošnjaka. Nažalost, Izetbegović se ponaša upravo tako, pa šalje privatne ili plemenske emisare na razgovore sa drugim pretpostavljenim plemenskim vođama, u ovom slučaju Aleksandrom Vučićem.



BiH država njenih građana

Politički mazohizam Bakira Izetbegovića i SDA, kao i njihova tradicionalna spremnost na truhle i jeftine kompromise, do sada su nebrojeno puta nepopravljivo koštali državu Bosnu i Hercegovinu i prouzrokovale direktnu štetu građanima naše zemlje.

Još jedan u nizu tih tzv. kompromisa je aktuelni slučaj pokušaja izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se samo i isključivo izašlo u susret nacionalističkim ultimatumima i ucjenama Dragana Čovića i HDZ-a.

Krajnje je vrijeme da Izetbegović, Dodik i Čović, ali i Vučić, Milanović i Plenković, prihvate činjenicu da je Bosna i Hercegovina država njenih građana čiji interesi i prava se artikulišu kroz državne organe i institucije, a ne kroz parasistemske, privatizovane kanale umišljenih poglavica naroda - saopćeno je iz SDP-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.