OHRABRUJUĆI ISKORAK

Vojnik OS BiH Jurica Pavlović osuđen zbog govora mržnje prema Martini Mlinarević

Između ostalog, nazvao je "izdajnicom" svoga naroda i "neprijateljem Hrvata"

A. K.

Martina Mlinarević

Foto: Arhiv


Općinski sud u Ljubuškom donio je pravosnažnu presudu protiv Jurice Pavlovića iz Ljubuškog, pripadnika Oružanih snaga BiH, zbog poruke koje je putem Facebooka uputio književnici Martini Mlinarević, aktuelnoj ambasadorici Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici.

Nakon što je u augustu 2019. godine na Facebooku objavila vijest da joj je zabranjeno da predstavi svoju knjigu „Huzur“ na festivalu u Čitluku, Martina Mlinarević dobila je niz prijetećih poruka koje obiluju govorom mržnje. Jednu od takvih poruka uputio joj je vojnik Jurica Pavlović nazivajući je, između ostalog, „izdajnicom“ svoga naroda i „neprijateljem Hrvata“.

Zbog navedene poruke, Općinski sud u Ljubuškom je 25.03.2021. donio presudu protiv Pavlovića zbog krivičnog djela „izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti“, osudivši ga na tri mjeseca kazne zatvora koja se neće izvršiti ukoliko osuđeni u periodu od godinu dana ne počini novo krivično djelo.

- Smatramo da je procesuiranje za govor mržnje u javnom prostoru veoma važno, a osobito kažnjavanje napadača za izazivanje rasne, vjerske i narodnosne mržnje. Posebno nam je važna osuđujuća presuda za govor mržnje prema Martini Mlinarević jer u Liniji za pomoć novinarima uočili smo da je u posljednje tri godine sve veći broj rodno zasnovanih pritisaka, prijetnji i govora mržnje. Uvjetna osuda u slučaju Pavlović nije dovoljna satisfakcija za ovu vrstu krivičnog djela, ali svakako predstavlja ohrabrujući iskorak u procesuiranju govora mržnje u online prostoru, posebno na društvenim mrežama - kaže Vildana Džekman, pravnica u Liniji za pomoć novinarima Udruženja BH novinari.

NA VRH

Podijeli članak na