POSAO DOBILI KINEZI

Šteta: Nakon više od 60 godina počinje rekonstrukcija tramvajske pruge

Sredstva za realizaciju projekta obezbijeđena su putem zajma kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD)

A. K.

Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 20,4 miliona eura

Foto: Facebook


Nakon više od 60 godina počinje rekonstrukcija tramvajske pruge na dionici Marijin Dvor - Ilidža, potvrdio je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Šteta je danas potpisao ugovor sa konzorcijem dvije firme iz Kine - China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group, koje će raditi na rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 20,4 miliona eura.

Kako je istaknuto nakon potpisivanja ugovora, projekt rekonstrukcije pruge, ukupne dužine od 21, 4 kilometra, podijeljen je na šest funkcionalnih cjelina i njime je predviđena rekonstrukcija pruge od Marijin Dvora do Ilidže.

- Ovo je veliki dan za Sarajevo, jer nakon više od 60 godina prvi put se kompletna pruga Marijin Dvor - Ilidža obnavlja. Današnje potpisivanje ovog važnog ugovora dokaz je da nastavljamo ispunjavati obećanja koja smo dali i da ćemo kontinuirano raditi u interesu svih građana na stvarnom poboljšanju javnog gradskog prijevoza - rekao je ministar Šteta i dodao da će izvođač radova u posao biti uveden najdalje 28 dana od dana potpisa ugovora.

Firme koje će raditi na rekonstrukciji sarajevske pruge su do sada bile angažovane na velikim projektima širom svijeta i obje u svojim portfolijima imaju značajan broj referenci kada je riječ o izgradnji zahtjevnih željezničkih projekata.

Sredstva za realizaciju projekta obnove pruge obezbijeđena su putem zajma kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), po čijim pravilima se vršila procedura izbora izvođača radova.

Više o temi Adnan Šteta

NAKON IZVJEŠTAJA UREDA
Forto: Politika je ubila GRAS, 12 zakona je prekršeno
NA VRH

Podijeli članak na