MEĐURELIGIJSKI DIJALOG

Ambasada SAD i Misija OSCE-a: Šaljemo signal da vrijedi poduzeti korake ka pomirenju

Vjeruju da je ovo poruka koja treba građanima Mostara i cijele Bosne i Hercegovine

Sa današnjeg sastanka. Ambasada SAD u BiH

Fena

11.6.2021

Ambasada Sjedinjenih Država u BiH i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravljaju sastanak vjerskih vođa Hercegovine - biskupa mostarsko-duvanjske eparhije Petra Palića, mostarskog muftije Salema efendije Dedovića i pravoslavnog vladike Dimitrija.

Sjedinjene Države i Misija OSCE-a u BiH prepoznaju ulogu vjerskih zajednica u promicanju mira, pomirenja i međusobnog razumijevanja.

- Grad Mostar i država u cjelini imat će značajne koristi od međureligijskog dijaloga u Hercegovini. Nadamo se da će današnji sastanak dovesti do mnogo plodnijih rasprava između mostarskih vjerskih vođa. Takvi zajednički sastanci sljedbenicima određenih vjera šalju snažan signal da vrijedi poduzeti korake ka miru i pomirenju.

Sjedinjene Države i Misija OSCE-a u BiH čvrsto vjeruju da je ovo poruka koja treba građanima Mostara i cijele Bosne i Hercegovine. Pohvaljujemo vjerske vođe Hercegovine za uložene napore na pomirenju. Potičemo političke lidere u Mostaru i širom BiH da češće komuniciraju s vjerskim vođama po pitanjima koja su od interesa za vjerske zajednice i vjernike koje predstavljaju - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.